Hlavní obsah

ČSSD spustila negativní kampaň proti ODS

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Sociální demokracie ve čtvrtek spustila negativní předvolební kampaň proti svému úhlavnímu protivníkovi ODS. Na tiskové konferenci v Lidovém domě si lídr eurokandidátky Jiří Havel vzal na paškál Smlouvu ODS s voliči.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jízdní kolo, které chce ČSSD vyměnit za program ODS.

Článek

Negativní kampaň už odstartovali občanští demokraté, kteří se pustili do šéfa ČSSD Jiřího Paroubka billboardem s jeho fotografií a sloganem "Evropa nebo Česko, kašlu na to všecko, váš Jiří Paroubek“.

Sociální demokraté pro změnu nechali do místnosti, kde se konala tisková konference, umístit staré pánské jízdní kolo s cedulkou "Vyměním toto jízdní kolo za volební program ODS do evropských voleb. Zn. Kvalita za kvalitu“.

Havel k tomu uvedl, že se marně snažil hledat nějaký programový dokument občanských demokratů, objevil jenom Smlouvu ODS s voliči z roku 2006. "Nabízíme jízdní kolo tomu, kdo přinese program ODS,“ prohlásil. "Stojíme před totálním krachem jedné politiky, která ztratila program,“ doplnil na adresu občanských demokratů.

Audit Smlouvy ODS s voliči

Lídr ČSSD pro eurovolby se přitom zaměřil právě na Smlouvu ODS s voliči. Představil její audit, což ostatně nebylo poprvé, ČSSD takový audit provedla již v lednu letošního roku. "Prakticky vzato z tohoto programového dokumentu nebylo splněno téměř nic,“ prohlásil Havel a doplnil, že nebylo splněno 87 procent dokumentu. Jako příklady uvedl cíl snížit daně všem, zkrátit soudní řízení na půl roku nebo daňové přiznání na jednom papíru.

Zčásti bylo podle něj splněno, že peníze půjdou na léčbu těžce nemocných, zcela byl splněn závazek ODS, že nepřipustí zrušení lustračního zákona. To se Havlovi nezamlouvá. "Ano, tento ostudný zákon v naší zemi dále přetrvává,“ řekl.

Paroubek vytáhl průzkumy

Šéf ČSSD Jiří Paroubek představil výtah z dubnového průzkumu agentury STEM pro ČSSD, podle kterého je s pádem Topolánkovy vlády spokojeno 56 procent lidí, nespokojeno 44 procent. Agentura pro soc. dem. dále zjistila, že 68 procent lidí míní, že ODS neoprávněně zasahuje do chodu české justice a ohrožuje její nezávislost. Podle 66 procent lidí se ODS snažila ovlivňovat činnost nezávislých médií a ohrožuje svobodu slova v zemi.

Paroubek zkritizoval "provládní žurnalisty“. Uvedl, že od minulého průzkumu se zvýšil podíl lidí spokojených s pádem vlády. "Některé sdělovací prostředky by se nad tím měly zamyslet,“ dodal.

Reklama

Související články

ODS spustila web, který zesměšňuje ČSSD

ODS na začátku týdne přiznala, že se před volbami do Evropského parlamentu nebude bránit negativní kampani proti ČSSD. A hned v pátek občanští demokraté vyjeli...

Výběr článků

Načítám