Hlavní obsah

Julínek a náměstek Šnajdr jdou do pojišťoven

Právo, ada, nig, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) ani v demisí nezahálí. Po necelých třech měsících ve funkci, na sklonku své vládní kariéry, navrhuje personální rošádu ve zdravotních pojišťovnách. V pondělí by změny měla posvětit Topolánkova vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Julínek.

Článek

Jak vyplývá z dokumentů, které má Právo k dispozici, navrhuje Filipiová do funkcí ve dozorčích a správních radách pojišťoven vyslat nejen svého předchůdce Tomáše Julínka, ale také prvního náměstka Marka Šnajdra a několik dalších vysokých úředníků svého ministerstva.

Ministryně přitom na personální změny spěchá. Mělo by k nim dojít 20. a 21. dubna, tedy necelé tři týdny před ohlášeným jmenováním nové úřednické vlády Jana Fischera.

„Vzhledem k časové tísni materiál neprošel meziresortním připomínkovým řízením, “ připouští v dokumentu ministryně.

„Ano, o tom se jedná. Ale záleží na tom, jak rozhodne vláda. Já osobně bych preferoval členství ve správní radě VZP, protože tam svými bohatými zkušenostmi ze zdravotnictví mohu být platnější,“ řekl ve čtvrtek Právu Julínek.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová a její první náměstek Marek Šnajdr na čtvrteční tiskové konferenci.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová a její první náměstek Marek Šnajdr

FOTO: Václav Pergl, Právo

Filipiová s ním ale počítá do dozorčí rady VZP. Ve funkci má vystřídat předsedu Svazu pacientů Luboše Olejára, kterého ministryně navrhuje odvolat. Právě Olejár patří k nejhlasitějším kritikům Julínkovy zdravotnické reformy.

Julínek je již od 18. února také členem dozorčí rady České energetické přenosové soustavy. Informaci o jeho nominaci do VZP přinesly čtvrteční HN.

Fakt, že Julínek míří do orgánu největší zdravotní pojišťovny v zemi, která má 6,5 miliónu klientů a ročně zaplatí za péči lékařům přibližně 140 miliard korun Právu, včera potvrdil i Šnajdr.

O své nominaci se ovšem nezmínil. Filipiová ho přitom navrhuje do Vojenské zdravotní pojišťovny jako člena správní rady. Šnajdr již předsedá správní radě VZP, jeho mandát mu končí příští rok v květnu.

Náměstek ministryně patří k šedým eminencím v ODS. Přičítá se mu zásluha na znovuzvolení Mirka Topolánka předsedou ODS na loňském kongresu, zákulisně se pokoušel vyjednat podporu jeho vládě před březnovým hlasováním o nedůvěře.

Rath: Je to trafika, ale ne nadlouho

Chystaná rošáda vyvolala mezi opozičními politiky okamžité reakce. Podle nich by ministryně v demisi neměla činit takové kroky, které budí dojem, že chce ještě před svým odchodem rozdat trafiky věrným.

Středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se dokonce nechal slyšet, že tyto změny nemusí být nadlouho. „Působí to jako trafika pro ministra, který byl odvolán pro neschopnost,“ řekl Právu s tím, že za novou úřednickou vládu by měl ve statutárních orgánech VZP sedět také nestranický odborník.

„Pokud ČSSD vyhraje volby, tak musí exministr Julínek počítat s tím, že toto jeho místo vrátíme zástupcům pacientů, které Julínek chce vyšoupnout a sednout si na jejich místo,“ prohlásil Rath.

A místopředseda správní rady VZP, jihomoravský hejtman Michal Hašek, dodává, že ministryně by neměla žádné rošády provádět. „Pokud Julínek v sukních v posledních dnech a bez politického mandátu vysílá skutečného Julínka do dozorčí rady VZP, musí to mít pro ODS zvláštní důvod. Prospěch pacientů a pojištěnců VZP to zřejmě nebude,“ řekl Právu.

Ačkoli příjmy členů orgánů pojišťovny obvykle tají, z majetkových přiznání poslanců, kteří v těchto orgánech zasedají, vyplývá, že roční odměna řadových členů např. ve VZP se pohybuje kolem 130 tisíc korun. Správní i dozorčí rady zasedají obvykle několikrát do roka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám