Hlavní obsah

Kalousek: Budu i v nové vládě, pokud si to bude přát Fischer i Topolánek

Právo, Oldřich Danda, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ve středu v rozhovoru pro Právo potvrdil, že pokud si budou přát oba premiéři Jan Fischer i Mirek Topolánek, aby svůj post zastával i nadále, tak u něj rád zůstane. Topolánek ve středu řekl, že on Kalouska do vlády navrhovat nebude.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Nabídku být ve vládě bych přijal, jen pokud by si to přál Jan Fischer i Mirek Topolánek. Pak bych to vzal velmi vážně. To neznamená, že si o to říkám. Ať to ale dopadne jakkoli, tak Jan Fischer i můj potenciální nástupce se mohou stoprocentně spolehnout na moji pomoc," řekl Právu Kalousek.

Topolánek ale řekl, že on sám Kalouska do nového kabinetu Fischerovi nabízet nebude. „Ano, na MPSV navrhnu Nečase, na vnitro budu trvat na Langerovi, MPO chci pro Římana, spravedlnost pro Pospíšila, zemědělství pro Gandaloviče, EU pro Vondru a zamini pro Schwarzenberga. V takovém případě by Kalousek na financích byl jistě v pořádku. Jenom nevím, jestli by pan Fischer akceptoval v tomto případě mne na postu premiéra," řekl s nadsázkou Topolánek.

O tom, že by Kalousek měl zůstat ministrem financí, pochybují i někteří sociální demokraté. „Mohu vyloučit, že by soc. dem. něco takového požadovala,“ řekl ve středu Právu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Doplnil, že pro soc. dem. je Kalousek nepřijatelný například pro to, že je spojen s reformami provedenými Topolánkovou vládu. Právě tyto reformy ČSSD dlouhodobě kritizuje.

Sobotkova slova potvrdil i místopředseda ČSSD Milan Urban. „Ne, taková varianta nemá podporu,“ řekl na dotaz Práva, zda by byl Kalousek v novém kabinetu pro soc. dem. přijatelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám