Hlavní obsah

Nápad ČSSD postavit Národní knihovnu mimo Prahu odmítají i zastánci blobu

Novinky, Jiří Mach

Nápad ČSSD umístit Národní knihovnu (NK) podle projektu architekta Jana Kaplického mimo Prahu se nesetkal s nadšením ani mezi jejími zastánci. Zatímco ředitel NK Pavel Hazuka možnost, že by knihovna vyrostla v Kladně, v Příbrami nebo v Ruzyni zcela nevyloučil, Jan Kasl ze správní rady Nadačního fondu Pro knihovnu ji pokládá za nesmysl.

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že společně s hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem plánují postavit "blob“ v blízkosti ruzyňského letiště. "Když to nepůjde v Praze, tak s Davidem Rathem budeme usilovat i o to, aby ta budova stála ve středních Čechách, někde blízko pražského letiště,“ uvedl Paroubek na Primě. Rath poté připustil, že Kaplického knihovna by se mohla umístit i do Kladna nebo Příbrami.

Ředitel NK Pavel Hazuka byl z takového projektu na rozpacích a raději se vyhnul komentářům. Naznačil jen, že vyloučené to zcela není. "Loni se hovořilo i o tom, že určitou nabídku podalo i Brno. Já myslím, že dneska je možné všechno,“ sdělil Novinkám Hazuka.

Bývalý šéf NK Vlastimil Ježek, za jehož úřadování Kaplického projekt zvítězil v soutěži a který také kvůli němu přišel o funkci, to však pokládá za nereálné. "Toto řešení se mi zdá jako málo pravděpodobné. Já si nedokážu představit, že by studenti dojížděli například do Příbrami... Přemisťovat Národní knihovnu zkrátka nejde,“ řekl Ježek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Ježek

:. Vlastimil Ježek

FOTO: Milan Malíček, Právo

Centrum kultury v Ruzyni?

Ježek by si ještě dokázal představit NK v Ruzyni za předpokladu, že by místo bylo propojené metrem či rychlodráhou. Ale i tak je to podle jeho slov téměř vyloučené, protože úloha knihoven se v poslední době proměnila. "Už to nejsou jen studijní centra, ale také centra setkávání a kultury vůbec,“ vysvětlil Ježek s tím, že takto argumentuje 98 procent odborných publikací.

Podle člena správní rady nadace Pro knihovnu architekta a bývalého primátora hlavního města Jana Kasla je nápad s přemístěním NK absurdní. "Umístit knihovnu na Kladno nebo do Příbrami je skutečně nesmysl, beru to jako úlet pana Ratha. Jestli hodlají pánové podpořit knihovnu, tak budu velmi rád, ale rozhodně ne někde mimo studentský ruch, mimo centrum Prahy, respektive někde mimo tu plochu, pro kterou byla vyprojektována,“ řekl Kasl.

"Národní knihovna není maringotka, která se táhne za traktorem a postaví se tam, kde se to někomu líbí,“ upozornil architekt.

"Blob" obdivují od Austrálie po USA 

Ježek ale naznačil alternativu, v jejímž rámci by se knihovna postavila v jiném kraji, nikoli jako národní, ale jako krajská. "Samozřejmě návrh je jako takový volný, a pokud se dneska najde někdo, kdo se rozhodne ve Středočeském kraji postavit tento dům, a bude to jakákoli jiná knihovna, nikoli národní, tak možné je všechno," řekl Ježek.

"Když vidím, že ta knihovna je tak zajímavá a obdivuhodná a knihovníky obdivovaná od Austrálie po Spojené státy, tak se mi zdá, že tenhle koncept úplně zahodit a říct, že je mi to jedno, by se nemělo, protože takových konceptů nevzniká na světě mnoho,“ dodal. 

Kaplického návrh vyhrál soutěž na novou budovu NK před více než dvěma lety. Prvotní nadšení členů poroty z vítězného návrhu zcela otočily politické souvislosti. Proti budově se postavil prezident Václav Klaus a její stavbě nakonec zabránila pražská radnice vedená primátorem Pavlem Bémem (ODS), který je vnímán jako blízký Klausův politický spojenec.

Protože začátkem března nezačaly přípravné práce projekt přešel zpět do rukou autorů, studia Future Systems. Nyní se řeší dědictví Kaplického autorských práv a není zřejmé, kdo bude projektem disponovat.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám