Hlavní obsah

Ekologové chtějí zachránit aleje, stromy u silnic natírají reflexní barvou

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kácení alejí, které nyní spadá do kompetence silničářů, se snaží zamezit ekologové z hnutí Arnika. Rozhodli se proto natírat stromy bílou reflexní barvou, čímž chtějí prakticky demonstrovat, že stromy podél silnic nejsou nebezpečné, ale mohou naopak napomáhat bezpečnosti provozu. Na ochranu stromořadí zorganizovali i petici, s níž chtějí oslovit hejtmany.

Článek

"I z policejních statistiky vyplývá, že stromy nejsou příčinou nehod. Příčinou nehod jsou chyby řidičů," řekl Jakub Esterka z hnití Arnika. Podle jeho slov mohou stromy stromy, natřené reflexní barvou, případně osazené odrazkami napomáhat řidičům v orientaci.

Ekologové se proto snaží přesvědčit poslance, aby schválili novelu zákona o ochraně přírody, která navrhuje i ochranu historických stromořadí. Normu do Sněmovny předložilo ministerstvo životního prostředí a jejím cílem je, aby kácení alejí nebylo pouze v kompetenci silničářů. Podle navrhované úpravy by takovéto kácení spadalo do režimu správního řízení, kterého by se mohly účastnit i další subjekty.

Projednávání se prozatím zadrhlo, hospodářský výbor, který normu dostal k projednávání, ji minulý týden již poněkolikáté odložil, aniž by vynesl stanovisko.

Pod petici proti kácení zdravých stromů podél silnic, se podepsalo téměř 20 tisíc lidí. Petiční archy již obdrželi zákonodárci,  tento týden se s ní ekologové vypraví za čtveřicí hejtmanů.

Anketa

Jaké řešení je podle vás lepší?
Pokácet aleje
13,3 %
Natřít je reflexní barvou
86,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3192 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám