Hlavní obsah

Soud zakázal lékárně v Opavě jakékoliv proplácení poplatků

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava
Aktualizováno

Už žádnou formou nesmí Slezská nemocnice v Opavě proplácet či hradit pacientům třicetikorunové poplatky ve své lékárně. Nemocnici, potažmo jejímu zřizovateli Moravskoslezskému kraji, to prostřednictvím předběžného opatření nařídil Krajský soud v Ostravě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Žádost o předběžné opatření kvůli nekalé soutěži podal k soudu během tří týdnů už podruhé majitel opavské Lékárny U Salvatora. „Kraj se rozhodl, že první předběžné opatření obejde, proto jsem podal novou žádost,“ vysvětlil Hampel, jenž je i předsedou Grémia majitelů lékáren.

Po prvním předběžném opatření totiž Moravskoslezský kraj změnil v lékárně opavské nemocnice systém hrazení poplatků, a to tak, že zavedl takzvanou plzeňskou variantu. Ta spočívá v tom, že lidé v lékárně poplatky zaplatí, ale hned na místě vyplní žádost a prostřednictvím nemocnice ji pošlou na kraj. Ten následně bude lidem poplatky vracet.

Mluvčí krajského soudu Barbara Plchotová nechtěla poslední usnesení komentovat. „Do doby, než ho převezmou všechny zúčastněné strany,“ omluvila se.

Kraj bude rozhodnutí respektovat

Mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda potvrdil, že rozhodnutí soudu dostala nemocnice v úterý. „Žalovaný je povinen zdržet se jakéhokoli jednání, písemně, slovně, či jinými způsoby projevu, jehož cílem bude vrácení regulačního poplatku pacientům, který je jimi hrazen podle zákona v lékárně žalovaného, a to subjektem Moravskoslezský kraj,“ citoval z usnesení.

„Od okamžiku doručení předběžného opatření Moravskoslezskému kraji tak nebude možné ze strany kraje jakkoliv kompenzovat regulační poplatky hrazené v opavské lékárně,“ upozornil Svoboda.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) se divil, kde média vzala usnesení ostravského Krajského soudu, když na kraj ještě nedorazilo. „Vím ale, že soud už takto rozhodl, což budeme respektovat,“ slíbil. Že by ale kraj přehodnotil proplácení poplatků ve svých zdravotnických zařízeních, odmítl. „Věřím, že Sněmovna brzy zruší veškeré poplatky,“ řekl a dodal, že nechápe počínání lékárníka Hampela. „Tím, co dělá, bojuje proti pacientům, zatímco my jejich zájmy chráníme.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám