Hlavní obsah

V Krkonoších se opalovalo, prezident Klaus si pochvaloval lyžování

Právo, Vladislav Prouza

Tisíce lidí přilákaly o velikonočním víkendu Krkonoše. Turisté využili poslední možnost si zalyžovat. Velikonoce nabídly Krkonoše za mimosezónní ceny, když skiareály např. v Rokytnici nad Jizerou jezdí ve sváteční pondělí za pouhou stokorunu za celodenní skipas.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Někteří návštěvníci se na kopcích raději opalovali.

Článek

"Ráno se ještě pořád lyžuje perfektně. Jezdí lanovka na Lysou horu včetně přibližovací a vleků. Povrch sjezdovek je až na některé dojezdy dobrý," konstatoval ředitel TJ Spartak Rokytnice Petr Cee.

Kdo v neděli lyžoval v Peci pod Sněžkou, mohl lyžovat s prezidentem Václavem Klausem. Ten už tradičně tráví Velikonoce na horách. Zatímco loni byl ve Špindlerově Mlýně, letos se rozhodl právě pro Pec. A jako vášnivý lyžař nešetřil slovy chvály.

Lyžoval i prezident Václav Klaus (TV Prima)

Sjezdovky nejvyšších českých hor stále pokrývá od půl do jednoho metru vesměs technického sněhu. Možnost skvělé lyžovačky na ostrým slunečním svitem zalitých tratích nabízí především dopoledne od osmi do jedenácti hodin, kdy sníh díky nočnímu chladu ještě drží pohromadě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jiní návštěvníci se slunili a popíjeli. FOTO: Vladislav Prouza, Právo

Poledne už patří spíše opalování na horském slunci. Sjezdovky vyrolbované po ránu jako mlat skýtají nebezpečné pasti nečekaným střídáním ještě tvrdých a měknoucích úseků.

Lyžaři mají nejlepší podmínky ve Špindlerůvě Mlýně, kde lanovky pojedou do 19. dubna. Provoz pokračuje o Velikonocích běží v Harrachově, Vítkovicích, Peci pod Sněžkou, Janských Lázních s velikonočním skipasem za 350 korun a Herlíkovích u Vrchlabí.

Areály v Josefově Dole a Severáku se sjezdovkami pokrytými půlmetrovou vrstvou sněhu jezdí v Jizerských horách. Orlické hory nabízejí areály Deštné se sedmdesáti, Říčky se šedesáti a Bukovou horu s pětadvaceti centimetry sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

A někdo dokonce lyžoval.

FOTO: Vladislav Prouza, Právo

Lyžovat se však všude vyplatí maximálně do jedenácti hodin, kdy jsou už sjezdovky rozměklé. Okolo poledne většina návštěvníků českých hor přechází na opalování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám