Hlavní obsah

Paroubek: Pád vlády byl otázkou morálky

Novinky, Jiří Mach

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v neděli v pořadu Partie TV Prima řekl, že hodnotit svržení vlády Mirka Topolánka je třeba z morální stránky. Reagoval tak na kritiku zahraničního tisku, který pád vlády označil jako ukázku "provinční krátkozrakosti".

Článek

„Ti lidé by se měli zabývat morální stránkou věci,“ reagoval Paroubek na článek prestižního listu The Economist, který označil svržení vlády Mirka Topolánka za ukázku „provinční krátkozrakosti, v jehož důsledku předsednictví EU pod vedením nově ustanoveného kabinetu „technokratů“ bude „politicky mrtvé“. [celá zpráva]

Předseda ČSSD opět vyjmenoval hlavní důvody, které ho k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě vedly. Jako hlavní důvod Paroubek uvedl, že vláda vznikla na bázi politické korupce. Těmi dalšími jsou údajné snahy o ovlivňování justice a médií. Podle něj bylo také dlouhodobě neudržitelné, že vláda neměla většinu ve Sněmovně, a také její „liknavý přístup“ ke krizi byl důvodem ke svržení.

Na otázku, proč nenechal sesazený Topolánkův kabinet dokončit předsednictví Radě EU, Paroubek řekl, že prezident Václav Klaus vyžadoval rychlou změnu. Důvodem bylo také nesplnění soc. dem. požadavku na zbavení funkce ministra vnitra Ivana Langera.

Od překlenovací vlády premiéra Jana Fischera Paroubek očekává, že předsednictví dokončí, druhým hlavním úkolem by měla být příprava rozpočtu ČR na příští rok.

Paroubek chce šrotovné už v září

Paroubek mimo jiné v rozhovoru zpochybnil slova ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Topolánka o tom, že šrotovné se letos zavádět nebude, protože automobilky mají v současnosti dost zakázek ze zahraničí.

Odklad šrotovného je podle Paroubka v rozporu s dohodou mezi ČSSD a ODS a některými členy koalice o společnému balíčku opatření proti krizi. Dohoda jasně stanoví dvě možná data pro odstartování šrotovného, a to 1. září nebo 1. října, uvedl Paroubek s tím, že v této podobě bude dohodu ČSSD prosazovat i nadále. 

Reklama

Výběr článků

Načítám