Hlavní obsah

Elitní armádní jednotku museli opustit tři příslušníci

Praha

Elitní vojenskou jednotku Skupinu speciálních operací (SOG) musel opustit její šéf Petr Krčmář a další velitelé. Informovala o tom v sobotu Česká televize (ČT). Útvar, jenž se vyznamenal v Afghánistánu, nedávno zasáhly vnitřní spory, které šetří ministerská inspekce. Vedení ministerstva obrany chce do budoucna speciální jednotky reorganizovat.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Koncem února skončil velitel vojenské policie Oldřich Kubát (na archivní fotografii).

Článek

"Mohu potvrdit, že ve čtvrtek byli tři příslušníci útvaru speciálních operací vojenské policie odveleni na hlavní velitelství vojenské policie k plnění jiných služebních úkolů," řekl ČT mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Odvolaní vojáci teď budou podle ČT dělat zřejmě jen administrativní práci a uvažují o odchodu do civilu. Problémy v útvaru speciálních operací začaly návratem z Afghánistánu, kde jednotka strávila dva roky. Někteří příslušníci si prý stěžovali, že nemohli naplno zasáhnout proti povstalcům, další se snažili jejich argumenty vyvrátit, uvedla ČT.

Koncem února skončil velitel vojenské policie Oldřich Kubát, kterého nahradil Vladimír Ložek. Kubát odešel poté, co podle všeho nezvládl situaci ve vojenské policii, především v SOG. Právě tu pak Ložkova inspekce vyšetřovala a podle odstupující ministryně obrany Vlasty Parkanové má být v květnu rozhodnuto, jaké změny budou v důsledku šetření přijaty.

V souvislosti se situací uvnitř SOG začalo v únoru ministerstvo obrany uvažovat o vzniku nového útvaru, který by zastřešoval české speciální síly a místo přímo pod ministryni obrany by organizačně patřil do kompetence generálního štábu. V současnosti je SOG jako součást Vojenské policie přímo podřízen ministryni obrany.
SOG je jednou ze dvou speciálních jednotek české armády, útvar je určený hlavně k ochraně lidí a policejním zásahům.

Reklama

Výběr článků

Načítám