Hlavní obsah

V Praze padl teplotní rekord z dob Josefa II.

Novinky, ČTK, paš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V pražském Klementinu byl v sobotu naměřen další teplotní rekord. Odpoledne tam meteorologové naměřili 23,3 stupně Celsia. O více než stupeň tak byl překonán rekord z roku 1781. Teploty se v Klementinu spolehlivě určují od roku 1775. Nadprůměrně vysoké teploty ovšem panovaly po celé České republice, přičemž nejtepleji bylo zřejmě na Břeclavsku.

Foto: Právo

Článek

Velmi teplo bylo během dne na celém území Česka, rekordní teploty byly zaznamenány i v západních a severních Čechách.

V Teplicích v sobotu odpoledne meteorologové naměřili 24,1 stupně Celsia. Dosavadní rekordní teplota pro 11. duben byla 23,5 stupně Celsia, naměřili ji tam roku 1952. Velmi teplo bylo rovněž například v Liberci nebo v Ústí nad Labem.

Nejtepleji na Břeclavsku

Nejtepleji ale bylo zřejmě v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, kde teplota dosáhla 25,2 stupně Celsia, a číslo tak překonalo dosavadní maximum z loňska. Teploty se  v jihomoravském kraji přiblížily k maximům téměř ve všech měřicích stanicích v regionu, překročeny však většinou nebyly.

Ve Strážnici na Hodonínsku se k 15:00 rtuť teploměru vyšplhala na 24,7 stupně Celsia. Tam bylo nejtepleji v pátek, kdy se zde teplota vyšplhala na 25,4 stupně.

MěstoRekordní teplotaRok původního rekordu
Praha23,3 °C1781
Plzeň-Bolevec24,3 °C1983
Teplice24,1 °C1952
Brod nad Dyjí25,2 °C2008

Páteční scénář překonán

Rekordy padaly i v pátek. V Klementinu například se vyšplhala rtuť teploměru na úroveň 23,3 stupně Celsia. Padl tak o bezmála celý stupeň rekord z roku 1877. Výjimečné teploty byly naměřeny na několika místech republiky. [celá zpráva]

V České republice panují v současnosti jedny z nejvyšších teplot na evropském kontinentu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám