Hlavní obsah

Zrušení ministerstva pro lidská práva nahraje extrémistům, varují odborníci

Narůstající extrémismus, odklad antidiskriminačního zákona a dohoda o dočasném zrušení ministerstva pro lidská práva a menšiny do předčasných voleb budí obavy mezi obhájci lidských práv. Podle nich je zrušení rezortu signálem veřejnosti, že lidská práva a boj proti diskriminaci jsou pro ně okrajovou záležitostí. Odborníci nevěří, že by se rezort po volbách obnovil, což by mohlo vést k vlně etnického násilí.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ministr bez portfeje Michael Kocáb při nedávných oslavách Mezinárodního dne Romů

Článek

"Z předešlých zkušeností se domníváme, že tato změna nebude dočasná a že se zrušení ministerského postu stane trvalým řešením," upozorňují zástupkyně neziskové organizace České ženské lobby. "Neziskové organizace a zájmové skupiny působící v této oblasti tím ztrácí partnera pro diskuzi a prosazování společensky potřebných změn," uvedly zástupkyně organizace v prohlášení.

Podle ženských organizací je situace závažná zejména proto, že Česko stále nepřijalo zákonnou normu proti diskriminaci. Antidiskriminační zákon mělo mít již při vstupu do Evropské unie a nyní je jedinou zemí sedmadvacítky, která tuto povinnou zákonnou úpravu nemá. Parlament ji sice odhlasoval, zastavilo ji ale veto prezidenta Václava Klause.

Zákon proti diskriminaci mimo hru

Ombudsman Otakar Motejl již dříve upozornil, že pokud zákon nebude schválen do předčasných voleb, bude se muset celá norma začít vytvářet znovu. Nedokončená legislativa se totiž do nového funkčního období sněmovny nepřenáší.  

"Upozorňujeme na narůstající extrémismus a nevyhnutelné důsledky finanční a hospodářské krize, které logicky přinesou prohloubení sociálního vyloučení, narušování principů solidarity ve společnosti a potřebu zvýšené pozornosti právě lidským právům," uvádí zástupci další neziskovky Otevřená společnost ve svém prohlášení.

Extrémismus na vzestupu

Obavu z posílení vlivu extrémistických stran a zhoršení životních podmínek obyvatel romských ghett již dříve v souvislosti s plánovaným zrušením funkce ministra pro menšiny vyjádřil také odborník na romskou problematiku, sociolog Ivan Gabal. Autor analýzy romských vyloučených lokalit. Gabal varoval před hrozícími etnickými konflikty a násilím.

Podle Otevřené společnosti by navíc ministr pro lidská práva měl rozšířit svou působnost i do oblastí přístupu k informacím, úpravy sledovacích kamerových systémů a práva na soukromí a jeho ochranu.

Předběžné dohody předsedů stran končící vládní koalice a ČSSD naznačují, že by agenda dosud spadající pod ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába (za SZ) měla být včleněna do působnosti předsedy vlády a řízena vládním zmocněncem pro lidská práva a národnostní menšiny až do nástupu vlády, která vzejde z předčasných voleb.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám