Hlavní obsah

Další údajná matka chce zpět dítě z babyboxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O asi osmiměsíční holčičku, kterou našli zdravotníci ve středu v babyboxu v Gyncentru v pražském Hloubětíně, se přihlásila jeho údajná matka. Žena televizi Prima řekla, že byla v obtížné finanční situaci a že chce nyní dítě zpět. Bude ale muset podstoupit testy DNA, aby prokázala, že je dítě skutečně její, uvedla televize. Jiná žena se přihlásila o dítě v Ostravě.

Foto: Michal Čumpelík, ČTK

Babybox může zachránit život dítěte. Ilustrační foto

Článek

"Já jsem neměla peníze, abych jí mohla koupit jídlo," řekla údajná matka. Dítě zatím musí zůstat v kojeneckém ústavu. Matku čekají nejenom testy rodičovství, ale musí také prokázat, že se o dítě dokáže postarat, uvedla Prima.

Podobný případ se odehrál před časem v Ostravě. Osmnáctiletá žena tu odložila pětiměsíční dceru, záhy se o ni ale přihlásila. I toto dítě zatím zůstává v ústavu. [celá zpráva]

Holčička z hloubětínského babyboxu je 17. dítětem, kterému projekt babyboxů pomohl.

Do babyboxu mohou matky odložit anonymně dítě, poskytuje novorozencům bezpečné prostředí až do chvíle, kdy si pro něj přijdou zdravotníci. V České republice je v současné době 22 babyboxů. V roce 2008 jich občanské sdružení otevřelo 13. Posledním otevřeným je babybox v nemocnici ve Strakonicích, v dubnu se má otevřít další, a to v Klatovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám