Hlavní obsah

CVVM: Češi chtějí, aby se cizinci co nejvíc přizpůsobovali

Novinky, Jiří Mach

Většina Čechů si přeje, aby se cizinci žijící na území ČR co nejvíce přizpůsobili jejich zvyklostem, a to nejlépe tím, že ovládnou jazyk a budou zde pracovat. Vyplývá to z březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Více než tři pětiny dotázaných chtějí, aby cizinci zcela přijali české zvyklosti, a o něco více než třetina požaduje, aby se přizpůsobili jen v některých ohledech. Že by cizinci mohli u nás žít zcela podle svých zvyků, si myslí pouhá tři procenta respondentů. Názor veřejnosti za posledních pět let se výrazně nezměnil, uvádí CVVM.

Co největší přizpůsobivost převážně preferují lidé starší 60 let. Z hlediska politické náklonnosti si ji přejí především stoupenci komunistů, zatímco voliči KDU-ČSL projevili nejvíce tolerance.

Respondenti požadující co největší přizpůsobení podle politické náklonnosti
KSČM82 %
ČSSD67 %
SZ56 %
ODS49 %
KDU-ČSL42 %

Drtivá většina dotázaných pak považuje za důležité pro prolomení ledů dobrou znalost jazyka a zaměstnání v ČR. Mnohem menší podporu si získaly jiné okolnosti jako například české státní občanství nebo znalost kultury. Nejméně důležitá se ukázala barva pleti (32 %), vlastnictví nemovitosti (42 %) a sňatek s Čechem nebo Češkou (44 %). 

Reklama

Výběr článků

Načítám