Hlavní obsah

V Česku padají teplotní rekordy

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

V pražském Klementinu padl v pátek více než 130 let starý teplotní rekord. Rtuť teploměru se tam v 15 hodin vyšplhala na 23,3 stupně Celsia. Původní maximum vydrželo od roku 1877 a mělo hodnotu 22,4 stupně. Rekordní teploty byly zaznamenány i v Plzeňském kraji a na jihu Čech. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Nebývale vysoké teploty, které v posledních dnech panují v celé České republice, měly v pátek za následek překonání více než 130 let starého teplotního maxima. V Klementinu meteorologové naměřili 23,3 stupně Celsia, čímž byl o devět desetin překonán původní rekord z roku 1877. V pražském Klementinu se teplota měří již od roku 1775.

Rekord v pátek zaznamenali i meteorologové v Plzeňském kraji. Na stanici v Plzni - Bolevci dosáhla odpoledne teplota hodnoty 24,8 stupně Celsia, čímž bylo překonáno dosavadní maxim z roku 1974. Tehdy v Domažlicích naměřili 22,5 stupně. Informovala o tom Marta Suchá z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Rekordní teplotu naměřili také českobudějovičtí meteorologové. V jihočeské metropoli bylo 22,7 stupně Celsia. Dosud nejvyšší naměřená hodnota z roku 1974 byla o dvě desetiny stupně nižší. 

Nadprůměrné teplo bude pokračovat

Také výhled na další dny a týdny slibuje nadprůměrné teploty. Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ bude období do 10 května srážkově průměrné, zatímco teploty se budou držet nad dlouhodobým normálem.

Minimálně v nejbližším týdnu bude panovat stabilní, slunečné a teplé počasí. Potom začne oblačnosti přibývat, objeví se srážky a také se mírně ochladí. Počasí podobného charakteru, jaké Česko zažívá v těchto dnech, se vrátí opět na přelomu dubna a května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám