Hlavní obsah

Kalousek označil hejtmana Ratha za arogantního psychopata

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Ostrou reakci politiků vyvolalo rozhodnutí Středočeského kraje zveřejnit ve svých lékárnách kontakty na soudkyni Moniku Vackovou. Ta vydala předběžné opatření, podle kterého se kraji zakazuje hradit lidem poplatky v krajských lékárnách. Nejostřeji zareagoval lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek, který hejtmana Davida Ratha (ČSSD) označil za arogantního psychopata. Odsouzení zaznělo i z řad Rathovy domovské ČSSD.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

David Rath

Článek

Rath je podepsán pod oznámením, které se objeví ve středočeských krajských lékárnách. Obsahuje telefon a adresu soudkyně Městského soudu v Praze Vackové. Politici napříč spektrem Rathův nápad ostře kritizují.

"Jako Jihočech trpím spolu s občany Středočeského kraje, protože jim nezbývá nic jiného, než aby se smířili s myšlenkou, že za svého hejtmana si zvolili arogantního psychopata,“ řekl v pátek ministr financí Kalousek na dotaz Práva, co říká Rathovu kroku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek při jednání Sněmovny.

Ministr financí Miroslav Kalousek při jednání Sněmovny.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Rathuv postup pobouřil soudcovskou unii ČR. "Soudcovská unie ČR se ostře ohrazuje proti populistickému útoku středočeského hejtmana MUDr. Davida Ratha. Útok lze považovat za protiústavní snahu o ohrožení nestrannosti soudu a o zatahování politických her do soudních sporů," uvedli v prohlášení soudci s dodatkem, že Rath mohl zveřejnit kopii rozsudku, a ne informovat nezákonnou cestou.

Do Ratha se pustil i šéf KSČM Vojtěch Filip. "Je to velmi neobvyklé. Považuji to za čistý populismus. Podle mého soudu si pan Rath kompenzuje to, že příliš spěchal,“ řekl Právu. Podle Filipa se totiž ČSSD zachovala ve věci rušení poplatků neprofesionálně, když nepostupovala jednotně a nedohodla se v rámci Asociace krajů ČR, kterou ovládá.

Považuji to za čistý populismus.
Předseda KSČM Vojtěch Filip

Kritika i z ČSSD

A kritika zazněla i z řad vlastní strany. Rathův nápad odsoudil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Tohle není zrovna nejlepší forma reakce na rozhodnutí soudu. Myslím si, že kraj má dostatek právníků na to, aby se mohl bránit standardní právní cestou,“ sdělil Právu.

Předběžné opatření soudu týkající se poplatků řešili nedávno také v Moravskoslezském kraji. K vyvěšování plakátů s telefonem soudce nebo k nějaké podobné akci ale nesáhli. "My jsme respektovali rozhodnutí soudu a přešli jsme na jiný systém,“ řekl Právu moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). "Akce tohoto typu jsou pro nás nepřijatelné,“ prohlásil pak na adresu Rathova nápadu.

Proti Rathovu postupu se postavil i šéf Asociace krajů ČR (AK ČR) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). "Považuji to jako předseda Asociace krajů za nestandardní postup. Je to pro mne docela obtížně pochopitelné. Pacientům to nebude nic platné. Myslím, že by se vedení Středočeského kraje mělo spíše zabývat tím, jak změnit po právní stránce systém úhrady poplatků v lékárnách,“ sdělil Právu s tím, že se kauzou bude AK ČR patrně zabývat na dubnovém zasedání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám