Hlavní obsah

Vláda získává jasnější obrysy, Mlčoch nabídku odmítl

Právo, Novinky, Vladimír Vácha, Jaroslav Soukup

Právník Svatomír Mlčoch, který působí jako českobudějovický zastupitel za uskupení Zelení a otevřená společnost, odmítl spekulace některých médií, že v nové vládě usedne na post ministra životního prostředí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nově jmenovaný premiér Jan Fischer, předseda Sněmovny Miloslav Vlček, premiér v demisi Mirek Topolánek, předseda Senátu Přemysl Sobotka a prezident Václav Klaus

Článek

"Je pravda, že jsem byl v užším výběru a nabídka padla, ale dnes je situace jiná. Podotýkám, že šlo o neoficiální jednání. Profesně mě nabídka ale bezesporu potěšila, politicky tomu bylo už méně,“ řekl Právu v pátek dopoledne Mlčoch, který je znám svými často jasně formulovanými věcnými výhradami k současné radniční koalici ODS a KDU-ČSL, především v problematice životního prostředí.

Podle informací Práva by měl post ministra životního prostředí obsadit exministr Petr Kalaš. Vedle něj by v novém kabinetu mohl zasednout také Martin Pecina, kterého chce ČSSD vidět na ministerstvu vnitra, či diplomat Jan Kohout, který by odpovídal za zahraniční politiku.

Prezident Václav Klaus jmenoval ve čtvrtek premiérem Jana Fischera, stalo se to na základě dohody dvou nejsilnějších stran a části lidovců.

Ministři navržení za koalici
obranaMartin Barták, náměstek ministryně
spravedlnostAleš Pejchal, advokát
financeTomáš Uvíra, vrchní ředitel MF
životní prostředíPetr Kalaš, exministr
dopravaGustáv Slamečka, náměstek ministra dopravy
zdravotnictvíDana Jurásková, ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Praha
školstvíTomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty
Ministři navržení ČSSD
zahraničíJan Kohout, náměstek ministra
vnitroMartin Pecina, šéf antimonopolního úřadu
průmyslIvo Pěgřímek, předseda Českého báňského úřadu
práce a sociálních věcíPetr Šimerka, náměstek ministra
místní rozvojRostislav Vondruška, šéf Czechtourismu
evropské záležitostiMarek Mora, náměstek vicepremiéra Alexandra Vondry nebo diplomaté Rudolf Jindrák či Štefan Fülle
zemědělstvíJakub Šebesta, šéf zemědělské inspekce

Strany se prozatím nedohodly, kým budou obsazeny resorty pro evropské záležitosti a kultury. Tato ministerstva měli mít podle původní dohody na starosti lidovci, ti však na základě rozhodnutí celostátní konference od jednání ustoupili. Pod vznik vlády se podepsala jen část jejich poslanců, kteří se tomuto usnesení vzepřeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus jmenoval Fischera novým premiérem

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek jmenoval novým premiérem dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera. Prezident jmenování oznámil již ve...

Výběr článků

Načítám