Hlavní obsah

Rakovnická ODS zrušila Tlustému členství

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Rakovník
Aktualizováno

Občanští demokraté v Rakovníku ve čtvrtek zrušili členství Vlastimilu Tlustému. Poslanec, který pomohl k pádu vlády Mirka Topolánka, kandiduje za jiný politický subjekt ve volbách do Evropského parlamentu.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

Pro odchod Tlustého ze strany podle předsedy rakovnické ODS hlasovalo 15 z 23 členů místní organizace. Především kvůli tomu, že Tlustý porušil podmínku, kterou mu už dříve spolustraníci dali - tedy že v případném hlasování podpoří vládu Mirka Topolánka.

Nejdl ještě před zasedáním řekl, že Tlustého členství zaniklo automaticky, poslanec však trval na tom, že členství jen pozastavil. Tlustý ho přerušil před časem s tím, že jde o standardní postup, který mu stanovy umožňují. [celá zpráva]

Přešel k Železnému do Libertas.cz

Tlustý před časem oznámil, že bude spolu s poslancem Janem Schwippelem usilovat o post v Evropském parlamentu na kandidátce hnutí Libertas.cz, jehož vznik v ČR inicioval europoslanec Vladimír Železný.

Tlustý na tiskové konferenci, kde byl prezentován jako lídr kandidátky mimo jiné řekl: "Já mám pozastavené členství (myšleno v ODS) v souladu se stanovami. To znamená, že nemůžu volit, nemohu být volen, nemohu hlasovat." Tehdy však řekl, že ODS opustit nehodlá. [celá zpráva]

Tlustý spolu se Schwippelem a dvojicí "exzelených" poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové hlasoval pro opoziční návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka. Občanští demokraté následně vyloučili oba poslance z klubu a vyzvali jejich místní sdružení, aby je vyloučila i ze strany.

Vlastimil Tlustý

Zakládající člen ODS, v letech 1992 až 2010 byl nepřetržitě poslancem. Od roku 1998 působil jako stínový ministr financí ODS, kdy společně se slovenskými ekonomy a Richardem Sulíkem pracoval na koncepci rovné daně.

Ministrem financí se stal v první Topolánkově vládě v roce 2006. Do koaličního kabinetu o několik měsíců později se už nedostal. Navíc ODS odmítla realizovat jeho daňové reformy obsahující takzvaný státem zaručený příjem.

Na konci roku 2016 ho Piráti požádali o aktualizované výpočty základního nepodmíněného příjmu.

Schwippel již ze stany vystoupil, neboť nechtěl, aby strana zrušila i jeho domovskou organizaci v Zadní Třebáni, Tlustý doposud tvrdil, že z ODS nevystoupí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tlustý pozastavil členství v ODS

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý pozastavil své členství ve straně. Řekl, že tím vytvořil situaci, kdy rakovnická organizace nemusí být zrušena. "Je to moje...

Výběr článků

Načítám