Hlavní obsah

Cyril Svoboda dal ženám na ministerstvu na Velký pátek volno

Novinky, Jiří Mach

Lidovci ve Sněmovně marně usilovali o zařazení Velkého pátku mezi státní svátky. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL) tedy udělil na tento den, kdy si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista, volno alespoň ženám zaměstnaným na jeho úřadu. Podle vyjádření mluvčího tím ministr ženám umožnil, aby se věnovaly přípravám na velikonoční svátky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda

Článek

"Ministr to zdůvodnil tím, že ženy narozdíl od mužů mají pracovní povinnosti spojené s přípravami na Velikonoce, jedná se o úklid, vaření, pečení. Samozřejmě nechtěl, aby to nechaly na sobotu či neděli, protože jako křesťanský demokrat ví, že se jedná o nejdůležitější křesťanské svátky, a dal jim tu možnost, aby se nachystaly už v pátek,“ sdělil Novinkám mluvčí MMR Hynek Jordán.

"On tím vlastně podporuje rodiny, aby se opravdu v klidu mohly připravit na Velikonoce,“ dodal mluvčí.

Jordán připustil, že volno nedostaly všechny ženy na ministerstvu, protože bylo třeba zajistit hladký chod úřadu. Podle jeho odhadů by ale těch žen, které budou v pátek hospodařit v domácnostech, mohlo být kolem tří stovek.

Kalousek, Jehlička ani Parkanová nikoho neuvolní

Svobodovu solidaritu se ženami ale ostatní lidovečtí ministři nesdílejí. "Podobná opatření rozhodně nechystáme a já nevím, proč bychom měli. My přistupujeme rovně k mužům i ženám,“ řekl Jan Cieslar, mluvčí ministerstva kultury, v jehož čele stojí křesťanský demokrat Václav Jehlička.

Cieslar dodal, že na úřadu bude standardní provoz a udělit volno ze zákona nemohou.

"Někteří lidé si berou dovolenou, pokud vím, ale žádná speciální opatření nechystáme,“ potvrdil Ondřej Jakob, mluvčí rezortu financí pod vedením ministra Miroslava Kalouska.  

Ani šéfka ministerstva obrany Vlasta Parkanová nehodlá udělovat kvůli Velikonocím mimořádné volno. "Jak to bývá před svátky, hlavně těm, co dojíždějí, se umožňuje dříve odjet domů, ale jinak my nic podobného tady nemíváme,“ uvedl mluvčí Andrej Čírtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám