Hlavní obsah

K oslavám Mezinárodního dne Romů se připojil i Kocáb

Právo, Šárka Tonarová, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov, Brno

S necelou padesátkou dalších lidí slavil dnes Mezinárodní den Romů v Chomutově mší a vysvěcením Stromu smíření i ministr pro lidská práva a národnostní menšiny vlády v demisi Michael Kocáb. Vrba u rybníka ve skanzenu Stará Ves při Podkrušnohorském zooparku je podle Romů symbolem smíření většinové společnosti a menšiny.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny vlády v demisi Michael Kocáb s Romy při svěcení Stromu smíření v Chomutově

Článek

"Držme se, nemáme to teď jednoduché," vyjadřovali si vzájemnou podporu Romové, shromáždění ve skanzenu. Pak se přesunuli do restaurace v centru města, kde si mohli vyslechnout přednášku o romské historii či vystoupení hudební skupiny Čilágos.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny vlády v demisi Michael Kocáb s Romy v Chomutově

:. Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny vlády v demisi Michael Kocáb s Romy v Chomutově

FOTO: Šárka Tonarová, Právo

Svůj svátek si Romové připomínají v celé řadě zemí. Slaví ho od roku 1990. Připomíná první setkání romských představitelů v roce 1971 u Londýna. V Británii se tehdy uskutečnil první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa přijali romskou hymnu a vlajku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Romská zástava v rukách členů taneční skupiny Mercy

:. Romská zástava v rukách členů taneční skupiny Mercy při oslavách v Brně

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Romové tvoří nejpočetnější menšinu v Evropské unii. Na kontinentu jich podle odhadů žije 10 až 12 miliónů. V Česku se k romské národnosti hlásí jen jedenáct tisíc lidí. Podle odhadů jich však žije v ČR přibližně čtvrt miliónu. Asi třetina z nich bydlí v ghettech, má minimální vzdělání a je závislá na sociálních dávkách.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Oslavy Mezinárodního dne Romů provázela tradiční hudba

:. Oslavy Mezinárodního dne Romů provázela tradiční hudba

FOTO: Šárka Tonarová, Právo

Chomutov se v souvislosti s Romy zmiňuje velmi často, a to od únorového zásahu tamního magistrátu proti dlouhodobým neplatičům pokut a poplatků. Město si pozvalo exekutora, aby ihned po výplatě dávek hmotné nouze vymohl z notorických neplatičů pohledávky.

Restrikce Romy zlomí, upozorňuje Kocáb

Krok města vyvolal ostrou kritiku zejména od ministerstva pro lidská práva a národnostní menšiny. Šéf resortu Kocáb město obvinil z porušování zákona a nehumánního přístupu k nejchudším obyvatelům.

"Zaveďte vůči lidem tvrdé restrikce a zlomíte je, podrobíte si je. To dokázal znamenitě jak nacistický, tak bolševický a u nás gottwaldovský režim," usoudil ve svém hodnocení situace v severočeském městě. Místo přísnosti by rád viděl "trpělivý, pevný a o zákon opřený partnerský přístup v práci samospráv se všemi sociálně vyloučenými“.

Město však trvale odmítá spojování exekucí s Romy. Podle starostky Ivany Řápkové (ODS) jde o opatření, zaměřené proti lidem, kteří odmítají odpovědnost za své chování, a barva pleti nehraje roli.

Tradiční tance v Brně

Romové v Brně slavili svůj den především temperamentním tancem a zpěvem. Značnou pozornost budila taneční skupina Mercy. Ta se předvedla v kulturním programu v galerii Vaňkova. Součástí oslav byla i výstava rakouské romské malířky a koncert balkánské dechovky.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Taneční skupina Mercy při oslavách Mezinárodního dne Romů v Brně

:. Taneční skupina Mercy při oslavách Mezinárodního dne Romů v Brně

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Foto: Miroslav Homola, Právo

Taneční skupina Mercy při oslavách Mezinárodního dne Romů v Brně

:. Taneční skupina Mercy při oslavách Mezinárodního dne Romů v Brně

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Foto: Miroslav Homola, Právo

Romské tanečnice u příležitosti oslav Mezinárodního dne romů v Brně

:. Romské tanečnice u příležitosti oslav Mezinárodního dne romů v Brně

FOTO: Miroslav Homola, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám