Hlavní obsah

CVVM: Lisabonská smlouva nachází pochopení u stále více lidí

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím déle ratifikace Lisabonské smlouvy trvá, tím více lidí si uvědomuje její význam, vyplývá z březnového průzkumu agentury CVVM. Informovanost českých občanů o problematice dohody měnící fungování EU podle CVVM stoupá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z občanů starších 15 let si 38 procent přeje, aby Senát smlouvu ratifikoval, a více než čtvrtina (27 procent) s ratifikací nesouhlasí. Nejasný názor deklarovalo 37 procent respondentů. Od začátku roku se za dva měsíce tato skupina zmenšila o téměř deset procent.

Podle průzkumu tento trend souvisí i s dlouhodobě stoupající informovaností a zájmem obyvatelstva o problematiku. Pojem Lisabonská smlouva není cizí necelé třetině populace, přitom v dubnu minulého roku to mohla prohlásit sotva pětina dotázaných.

Počet lidí zajímajících se o dění kolem evropského dokumentu se od začátku roku ustálil zhruba na jedné čtvrtině. Avšak počet lidí, kteří zájem vůbec neprojevují, oproti únoru klesl o sedm procentních bodů na 31 procent. 

Reklama

Výběr článků

Načítám