Hlavní obsah

Topolánek vzdal dohodu stran, bude shánět jednotlivé poslance

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Lukáš Bek, Vladimír Michna, Jiří Ovčáček

Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) se bude snažit získat pro vznik již předjednané předčasné úřednické vlády podpisy nejméně 101 poslanců. Považuje to za cennější, než se snažit o dohodu čtyř předsedů stran, která byla narušena lidoveckým odmítnutím podílet se na vzniku vlády. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už oznámil prezidentu Václavu Klausovi, že podpoří pokračování dosavadních jednání o vládě.

Článek

Od nedělní dohody o vzniku úřednické vlády, kterou by měl vést dosavadní šéf statictického úřadu Jan Fischer, odstoupili v pondělí lidovci, které následovali zelení s tím, že trvají na podílu všech koaličních stran na novém kabinetu. [celá zpráva]

"My jsme se dohodli, že daleko cennější než dohoda čtyř předsedů je samozřejmě 101 až 160 podpisů pod jasnou dohodou, kterou přineseme panu prezidentovi, kde bude deklarována za prvé podpora ústavnímu zákonu na zkrácení funkčního období a za druhé podpora a hlasování pro překlenovací vládu pana Fischera," řekl novinářům Topolánek. [celá zpráva]

Lidovecký poslanecký klub rozhodl, že v duchu pondělního rozhodnutí celostátní konference strany budou požadovat nová jednání o vládě. V tomto případě se k sestavování vlády podle vyjádření předsedy SZ Martina Bursíka vrátí i zelení. ČSSD chce pokračovat v započatých jednáních.  

Paroubek už oznámil prezidentu Václavu Klausovi, že sociální demokracie podpoří návrh na řešení vládní krize, pod který Topolánek shání podpisy koaličních poslanců. Musí však být na bázi nedělní dohody lídrů trojkoalice a ČSSD, řekl v úterý večet ČTK šéf nejsilnější opoziční strany.

"Nepřehledná situace" u lidovců

"My jsme na klubu podpisy začali pod listinu dávat a předložíme to jak klubu KDU-ČSL, tak Straně zelených, tak samozřejmě sociální demokracii. V tomto smyslu naplníme dohodu předsedů," dodal odstupující premiér.

Lidovci se na klubu pohádali, Kalousek prý urážel, Čunek odcházel. (TV Prima)

Topolánek se dívá na úterní jednání vedení lidovců, na kterém došlo k hádkám mezi šéfem strany Jiřím Čunkem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, s nadhledem. Vedení se pohádalo o tom, zda se zúčastnit jednání o nové vládě. „Já to takhle nevnímám. Pro mě klub osmi členů ze 13 není reprezentativní a naopak mám signály, že celá řada poslanců za KDU-ČSL je ochotna tu dohodu podepsat. Nemám pocit, že by to bylo jinak u zelených," okomentoval napjatou situaci u lidovců Topolánek. [celá zpráva]

„Situace v KDU-ČSL je natolik rozporuplná, že pro nás jsou cennější podpisy těch poslanců než rozhodnutí jakéhokoli jejich orgánu. Ústavní zákon musí schvalovat poslanci, nikoli stranické sekretariáty, stejně tak důvěru překlenovací vládě mohou dát jenom poslanci," řekl premiér.

Za prezidentem Václavem Klausem se Topolánek podle svých slov chystá, až sežene dostatečný počet podpisů. „V momentě, kdy jich bude 120, tak si myslím, že to stačí. Já si myslím, že jich budeme mít podstatně víc," řekl novinářům.

Topolánek podle svých slov zatím s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem nemluvil, jelikož mu nezvedal telefon. "Kdyby si ho vymazal, byla by to pěkná tečka za tím našim příběhem," řekl Topolánek.

Topolánek: konečné slovo má Fischer

 „Vyjádření případného designovaného premiéra pana Fischera je celkem jasné. Vládu sestavuje on. Nikoli stranické sekretariáty. Může s námi něco konzultovat, ale konečné slovo má on," uvedl Topolánek.

„Opakuji, že některá jména, která jsou napsána v kolonce navrhuje ČSSD, jsou jména, která plně akceptuji. Nikdo nemá zájem si na tom honit stranické tričko a v tomto smyslu je ten návrh společný," upřesnil Topolánek

Nedělní dohoda je podle šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře platná. Na klubu nezaznělo její zpochybnění.

Komunisté jsou připraveni jednat s ostatními politickými stranami o novém kabinetu, požadují ale otevřené jednání a také, aby se diskutovalo o vládě národní shody, nikoliv o vládě čtyř stran nebo dokonce velké koalici ČSSD a ODS.

Právě před jejím vznikem varoval ve středu na tiskové konferenci šéf KSČM Vojtěch Filip. Míní, že současná jednání o novém kabinetu k takové velké koalici míří. Podle Filipa by vláda národní shody mohla vládnout i do řádných voleb v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám