Hlavní obsah

Strany předloží zákon o zkrácení funkčního období

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek spolu se šéfem poslaneckého klubu Petrem Tluchořem v úterý oznámili, že zákon o zkrácení funkčního období Sněmovny předloží poslanci ještě téhož dne. Podle obou politiků předloží normu ODS společně se sociálními demokraty a Stranou zelených.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci spolu s premiérem ve Sněmovně.

Článek

Zákon o zkrácení funkčního období Sněmovny je jednou z podmínek toho, aby se předčasné volby mohly konat letos na podzim, jak se na tom strany předběžně dohodly.

Pro řešení současné situace v návrhu použili poslanci stejnou cestu, jako tomu bylo v roce 1998, tedy stanovením nejzazšího přesného data předčasných voleb. Ty by se podle návrhu musely konat nejpozději do 15. října letošního roku. A protože jde o středu, je nejpozdějším víkendovým termínem předčasných voleb do Sněmovny 9. a 10. říjen. Prezident může vypsat termín voleb tak, aby se konaly v posledních třiceti dnech volebního období.

Návrh ústavního zákona má velkou šanci na schválení, protože ho podporují poslanci tří stran, které jeho text podepsali. To dává ústavní většinu pro jeho podporu ve Sněmovně. V Senátu mají ústavní většinu ODS s ČSSD, takže se obejdou bez podpory ostatních stran.

Lidovci preferují cestu, kterou již dříve navrhli senátoři. Návrh, který již dva roky leží ve Sněmovně, předpokládá, že prezident by mohl rozpustit Sněmovnu, pokud by se na tom usneseslo 101 poslanců.

Komunisté podporují obecně předčasné volby, ale návrh zatím neznají a tak se k němu vyjádří až poté, co dostanou příležitost ho prostudovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám