Hlavní obsah

Osobní strážce: Učil jsem Obamu ve výtahu česky

Právo, Jakub Troníček

Příslušník české ochranky, která se starala o zajištění bezpečnosti Baracka Obamy v Praze popisuje amerického prezidenta jako milého a přirozeného člověka, který hodně vtipkuje. "Každopádně je to ale člověk jako každý jiný, mimo dohled kamer řeší úplně běžné věci jako každý z nás. Je lidský a spontánní," řekl Právu v rozhovoru český bodygurad, který se pohyboval v Obamově blízkosti.

Článek

Jakou situaci si budete z víkendu po boku nejmocnějšího muže planety nejvíce pamatovat?

Asi moment, když se v hotelovém výtahu učil český pozdrav Nazdar, vojáci. Dovolil jsem si mu trochu opravit výslovnost, ale nevadilo mu to, sám mě o to požádal. Bylo to milé.

Kam až jste s Obamou směl?

Měl jsem přístup až do jeho hotelového apartmánu, ale tam také moje práce končí. Jeho ochranu v noci už mají na starosti jiné složky. Já jsem ho spolu s americkým kolegou odvedl večer až do dveří jeho apartmánu a ráno si ho tam zase vyzvednul.

Jaká byla spolupráce s americkým bodyguardem?

Jednoznačně výborná a bezproblémová. S americkými týmy mám už zkušenosti, protože jsem hlídal paní Lauru Bushovou při jejích návštěvách v Praze v letech 2002 a 2007. Všichni jsou profesionálové, mají diplomatické vystupování na úrovni.

Poděkoval vám americký prezident při odletu?

Osobní poděkování nebývá standardní, odlet je totiž pro mě stále ještě možná riziková situace, takže mám jiné starosti a úkoly, než abych se s chráněnou osobou loučil. Pan Obama nicméně na letišti osobně poděkoval našemu veliteli, což beru jako významné ocenění naší práce.

Byl pro vás uplynulý víkend vrcholem vaší kariéry?

Já to takto příliš neberu, byla to standardní práce, nadstandardní byl jen ten počet lidí a celé to dění okolo. Každopádně jsem to bral jako čest a snažil jsem se své poslání splnit na sto procent. A vrchol kariéry třeba ještě přijde.

Počkejte, ono může být pro bodyguarda ještě něco víc než střežit amerického prezidenta, nejvíce hlídaného muže na světě?

Nic víc už být nemůže, ale můžu třeba chránit dalšího amerického prezidenta...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám