Hlavní obsah

Výkonná rada ODS je pro překlenovací vládu a rychlé volby

Praha
Aktualizováno

Výkonná rada ODS v pondělí večer schválila dosavadní průběh jednání o nové vládě. ODS tak bude hlasovat pro složení přechodné vlády a pro co nejrychlejší vypsání předčasných voleb, řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Námitky lidovců a Strany zelených nedělní dohodu podle šéfa strany Mirka Topolánka nezpochybnily. Po jednání výkonné rady řekl, že je třeba oběma menším koaličním stranám dát ještě čas. KDU-ČSL označil za "zásadové a velmi ostré lidovecké možná" a řekl, že mu úplně nerozumí.

"Jako dospělá strana, která coby vítěz voleb cítí odpovědnost vůči občanům, chceme co nejrychleji dospět k dohodě, která ukončí politickou krizi a zajistí konání předčasných voleb v nejbližším termínu," řekl končící premiér.

Výkonná rada ODS proto v usnesení vyzvala své poslance a senátory, aby podpořili přijetí ústavního zákona, který umožní rozpustit sněmovnu a vyvolat předčasné volby. Výkonná rada také oznámila, že poslanci ODS budou hlasovat pro důvěru překlenovací vládě.  

Topolánek vyjádřil přesvědčení, že stanovisko lidovců umožňuje plnit nedělní dohodu, a že není jejich posledním slovem.

Malé koaliční strany od dohody ustupují

Opačný postoj než ODS zaujali v pondělí lidovci, ti se usnesli, že se strana nebude podílet na personálním obsazení nové vlády. Předsednictvo zelených pak v reakci na posun v postoji KDU-ČSL k úřednické vládě prohlásilo, že SZ nebude asistovat velké koalici ODS a ČSSD.

Vedení sociální demokracie nedělní dohodu svého vyjednávacího týmu s představiteli koaličních stran už projednávat a schvalovat nebude, protože odpovídá jeho zadání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám