Hlavní obsah

Voda a bahno ničily domy na jihu Čech

Právo, Petr Pokorný
Aktualizováno

Stačilo zhruba dvacet minut a první silná jarní bouřka, která se prohnala jihem Čech, už stačila připravit o střechu nad hlavou desítky lidí. Škody v Bílsku, Budyni, Sviněticích, Krajníčku a Pivkovicích na Strakonicku budou podle místních horší, než při ničivých povodních v roce 2002. V noci na pondělí evakuovali hasiči z těchto obcí celkem 16 lidí.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Největším problémem v zasažených obcích jsou velké nánosy bahna z okolních polí.

Článek

Bouřka doprovázená silným přívalovým deštěm zasáhla okolí Bavorova v neděli po osmé večer. „Přišlo to strašně rychle. Snažili jsme se utěsnit vstup k domu. Voda byla ale rychlejší. Stihli jsme přestěhovat zvířata a sebe do prvního patra, nic víc. Všechno, co jsme tu budovali je pryč. Už nemám ani sílu brečet,“ řekl Právu Zdeněk Brožák, majitel jednoho z nejvíce zasažených domů ve Sviněticích, který spolu s příbuznými a přáteli vyvážel ze zvýšeného přízemí domu bahno a zničené věci.

V nedaleké Budyni dosáhla v domě Marcely Rapautové hladina do výše 1,5 metru. Vyklízíme bahno, mít se chodíme k sousedům, k nímž se voda nedostala a čekáme na pojišťovnu. Co jiného můžeme dělat,“ poznamenala Rapautová. Hasiči v postiženého území v pondělí ráno pomáhali s odstraňováním následků škod. Těžká technika se podílela zejména na odstraňování nánosů bahna.

Horší než povodně v roce 2002

„V roce 2002 byla hladina o 20 centimetrů nižší, než teď, problémem je ale obrovské množství bahna, které voda spláchla z polí do domů,“ konstatoval Jan Michalec (KSČM) starosta Bavorova a poznamenal, že na místo se už ráno podařilo dopravit cisterny s pitnou vodou a vodu balenou. Místní zdroje jsou po záplavě zcela nepoužitelné.

„O pomoc jsme se už obrátili na ministerstvo pro místní rozvoj, tam nám ale řekli, že peníze nejsou. Kraj ale pomoc přislíbil,“ uvedl starosta. „V těchto chvílích je nejdůležitější pomoci obyvatelům zatopených domů s odčerpáním vody, úklidem bahna a vysušením zdí, aby se život v obcích mohl vrátit do normálu. Úklid v postižené oblasti už probíhá, hasiči jsou připraveni majitelům vytopených objektů zapůjčit vysoušeče,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) s tím, že kraj zasáhne, až obce vyčíslí náklady za úklid.

Bouřky hrozí i v následujících dnech

Lokální záplavy v oblasti potoků Měkynický a Bílský se opakují při každém větším dešti, tentokrát byly ale srážky mimořádně vydatné. Voda navíc strhla v důsledku oteplení půdu z okolních, dosud neosázených, polí. Rozbředlá zemina bez porostu je totiž velmi málo stabilní.

„Silná bouřka se v neděli v podvečer přehnala přes Novohradsko, část Českobudějovicka a Strakonicko. V některých místech spadlo během jedné hodiny až 50 milimetrů srážek, což by bylo hodně i za celou noc. Srážky také zvedly hladiny některých řek a potoků. Ráno byla Blanice v Heřmani na Strakonicku na prvním stupni,“ sdělil Právu v pondělí odpoledne Gustav Sysel z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Ojedinělé bouře se dají očekávat na jihozápadě Čech i v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám