Hlavní obsah

Protiradarový pochod skončil u Kongresového centra

Praha
Aktualizováno

Pochod demonstrantů z hnutí "Ne základnám", které se u příležitosti návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze rozhodlo ukázat nespokojenost některých Čechů se stavbou protiraketového radaru v Brdech, skončil u hotelu Holiday Inn u Kongresového centra. Krátce před jeho ukončením odstartovalo letadlo s Barackem Obamou z ruzyňského letiště směrem k turecké Ankaře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odpůrci radaru z hnutí "Ne základnám" pochodují Prahou.

Článek

Původní trasa pochodu, kterého se zúčastnilo asi 700 lidí, měla vést přímo z Václavského náměstí ke Kongresovému centru, byla ale zakázána. Náhradní trasa pak vedla ulicemi Krakovskou, Žitnou, Ječnou, Lípovou a Vyšehradskou až na Výtoň. Odtud demonstrující pokračovali Čiklovou ulicí směrem ke Kongresovému paláci. Na náhradní trase se dohodli s policií.

Pracovník pražského magistrátu na místě zpravodajovi Práva nejprve řekl, že v Čiklově ulici protest skončí. Policie poté ale vpustila protestující do Krokovy ulice, a to zhruba 20 minut poté, co Kongresové centrum opustila kolona prezidenta USA Baracka Obamy. [celá zpráva]

Demonstrující pochodovali Prahou.

FOTO: Pro Novinky Jana Podhorská

Pochod se posléze zastavil u hotelu Holiday Inn vedle Kongresového centra. Mluvčí hnutí "Ne základnám" Jan Májíček akci, která se obešla bez konfliktu, ukončil. Účastníci skandovali "Přijdeme zase", protože otázka radaru není vyřešena, a začali se rozcházet  

Policejní mluvčí Tomáš Hulan Právu řekl, že na pochod dohlíželo 150 policistů ze speciální pořádkové jednotky, antikonfliktního týmu a dopravní policie. "Stříkače a těžká technika byly přítomny v bočních ulicích," uvedl Hulan.

Pochod hlídali kordóny policistů.

FOTO: Pro Novinky Jana Podhorská

Policejní těžkooděnci uzavřeli hořejší část Václavského náměstí, aby se demonstranti nemohli vypravit po magistrále ke Kongresovému centru. Situaci monitoroval policejní vrtulník. Během pochodu také policisté operativně blokovali přilehlé ulice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstranti skandovali hesla, nápisy na transparentech byly výmluvné.

:. Demonstranti skandovali hesla, nápisy na transparentech byly výmluvné.

FOTO: Milan Malíček, Právo

Odpůrci radaru protestovali v Praze již v sobotu odpoledne. Na Palachově náměstí demonstrovalo zhruba hodinu asi 300 lidí, kteří se poté vydali k ambasádě USA.

Odpůrci radaru protestovali v Praze již v sobotu odpoledne. Na Palachově náměstí demonstrovalo zhruba hodinu asi 300 lidí, kteří se poté vydali k ambasádě USA.

Na pražském mostě Legií zase aktivisté z hnutí Nenásilí pověsili transparent proti umístění americké radarové základny v Česku. Nápis "Yes, we can say no to US military base" (Ano, můžeme říci ne americké vojenské základně) rozvinuli směrem k Žofínu, tedy s Pražským hradem za zády.

Foto: Petr Horník, Právo

Aktivisté hnutí Neviditelní před Kongresovým centrem

Aktivisté hnutí Neviditelní před Kongresovým centrem

FOTO: Petr Horník, Právo

Toto hnutí pak v neděli uspořádalo také pochod "neviditelných", který po necelých dvou hodinách ukončili u stanice metra Vyšehrad před Kongresovým centrem Praha, kde se konal summit představitelů zemí EU a USA. Blíže ke Kongresovému centru je nepustili těžkooděnci.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace antiradarových aktivistů

Předtím necelé tři desítky odpůrců demonstrantů, oblečených v bílých kombinézách s obličeji skrytými za bílými maskami, prošly s transparenty s hesly proti radaru centrem metropole. Bílý oděv demonstrantů má symbolizovat skutečnost, že vláda ignoruje názor většiny české veřejnosti, která si nepřeje americkou protiradarovou základnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám