Hlavní obsah

Ultrapravicoví radikálové zaútočili v Přerově na antifašisty i na policii

Právo, Miloslav Hradil
Přerov
Aktualizováno

Pouličními bitkami s policií skončil v sobotu odpoledne pochod zhruba sedmi set ultrapravicových radikálů Přerovem. Vzduchem přitom létaly kusy laviček, pivní láhve, dlažební kostky, kameny, dýmovnice, rozbušky i kulové pumy od ohňostrojů. Pravicoví radikálové přitom zaútočili i na své odpůrce z ultralevicových hnutí.

Článek

Původně pokojná akce se změnila v drama jen pár set metrů od hlavního nádraží ČD, odkud pochod, jehož účastníci skandovali hesla jako Češi pojďte s námi!, Čechy Čechům! či Vzdor černému rasismu!, vyšel. Na Komenského ulici u Tesca se část stoupenců hnutí Autonomní nacionalisté a Národní odpor oddělilo od pochodu.

Pokusili se prorazit policejní kordon. Když se jim to nepodařilo, začali na zhruba čtyřicetičlennou skupinu anarchistů a stoupenců antifašistického hnutí metat přes hlavy těžkooděnců pivní lahve, kulové pumy, sáčky s vodou, dělobuchy i kameny. Jeden z anarchistů přitom utrpěl zranění na hlavě. Zranění utrpěl i policista z tzv. antikonfliktního týmu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Po útoku pravicových radikálů u Tesca byl zraněn na hlavě jeden z antifašistů. První pomoc mu poskytli policisté.

Po útoku pravicových radikálů u Tesca byl zraněn na hlavě jeden z antifašistů. První pomoc mu poskytli policisté.

FOTO: Miloslav Hradil, Právo

Nejtvrdší potyčky však propukly až po skončení pochodu krátce po 15. hodině. Dvě větší skupiny extremistů se vymkly policejní kontrole, zamířily zpět do města, jednu z ulic dokonce radikálové zatarasili kontejnery a rozpoutali na několika místech bitky s policisty, kteří se je snažili dostat zpět do prostoru u vlakového nádraží.

K největší bitvě došlo ve vnitrobloku Denisovy ulice poblíž Hypernovy. Zhruba sto ultrapravicových radikálů tu zaútočilo na přibližně dvacet policistů. „Jako zbraně použili zápalné láhve, kameny, klacky, řetězy, kulové pumy, pepřové a slzné spreje i praky na vrhání hořlavých předmětů,“ řekla Právu přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Zhruba čtyřicet radikálů bylo na místě zajištěno, někteří z nich byli následně eskortováni na policejní služebny. Zajištěny byly při prohlídkách extrémistů mj. sifonové bombičky se zápalnou šňůrou obsahující neznámou látku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policie zajistila asi čtyři desítky radikálů po jejich útoku poblíž Hypernovy.

Policie zajistila asi čtyři desítky radikálů po jejich útoku poblíž Hypernovy.

FOTO: Miloslav Hradil, Právo

Další větší bitva se odehrála zhruba ve stejné době v prostoru blízkého autobusového nádraží, kde se radikálové pokusili mj. podpálit zápalnou lahví vůz městské policie. Na policisty létaly dlažební kostky a kusy laviček. Těžkooděncům se podařilo radikály zatlačit do budovy nádraží ČD, několik jich zajistila. Z nádraží přitom vybíhali vyděšení lidé, kteří zde čekali na vlak.

Už před začátkem pochodu našli policisté na několika různých místech zejména v koších podél jeho trasy zápalné lahve, zásahové rozbušky a nástražné výbušné systémy, které k likvidaci převzali pyrotechnici a hasiči. Do košů je podle policie pravděpodobně umístili ultrapravicoví extremisté.

Zadrženo 30 extrémistů

Policie při demonstraci radikálů zadržela podle Sedláčkové 30 lidí. Jde však podle ní o předběžný údaj. Zranění jsou v řadách policie, extremistů i antifašistů. Zraněno bylo nejméně šest lidí, většinou lehce. Někteří demonstranti však zřejmě lékařské ošetření nevyhledali, takže zraněných bylo pravděpodobně více.

Zřejmě nejvážnější zranění utrpěl jednadvacetiletý demonstrant, kterému v ruce vybuchl dělobuch. Hrozí mu částečná amputace tří prstů. „Převezli jsme jej do přerovské nemocnice,“ sdělil Právu náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg. Veterinář musel dokonce ošetřit i koně jízdní policie, kterého zasáhla do nohy dlažební kostka.

Ke střetům s Romy nakonec nedošlo

Extrémisté pochodovali ulicemi Přerova s výraznou většinou romských obyvatel a měl být podle nich „demonstrací na obranu utlačovaných přerovských obyvatel.“ „Jde o lokality, kterými město nejvíce trpí. Jsme tady, protože zde existují podobné problémy jako v Janově,“ prohlásil Jiří Švehlík, který akci s názvem Pochod proti rasismu přerovskému magistrátu ohlásil. Narážel tak zjevně na nepokoje na litvínovském sídlišti Janov, kde také žijí převážně Romové. Hnutí Autonomních nacionalistů a Národní odpor jsou známá z poslední doby hlavně v souvislosti s těmito pouličními nepokoji.

Ke střetům s Romy nakonec nedošlo, hlavně proto, že sami do ulici nevyšli a na demonstranty jen někteří pokřikovali z oken. „Měli jsme shromáždění,. na kterém jsme se domluvili, že nebudeme vyhrocovat situaci. To však neznamená, že bychom se příště museli zachovat stejně,“ řekl k tomu Právu jeden z romských aktivistů Milan Gábor.

Přerov akci povolil

Městský úřad v Přerově akci povolil, přičemž nevyslyšel následné volání po jejím zákazu, a to mj. ze strany lidí sdružených v iniciativě s názvem V Přerově neonacisty nechceme, kteří upozorňovali, že skutečným důvodem jejího svolání je podněcování rasové nesnášenlivosti.

Na internetových stránkách Autonomních nacionalistů se totiž v souvislostí s akcí píše třeba o potřebě „zastavení cikánského teroru v Přerově,“ o pochodu „proti černému rasismu“ či etnické segregaci jako nejpřirozenějším „řešení cikánské otázky.“

„Náš správní odbor ohlášení demonstrace a pochodu důkladně posoudil a dospěl k závěru, že zákonné normy neumožňují akci zakázat. Ohlášení splnilo náležitosti shromažďovacího zákona, takže jsme jej vzali na vědomí a požádali o spolupráci policii,“ řekl Právu mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal.

Zakázat demonstraci doporučila radnici už dříve i policie. Primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) sice ještě těsně před jejím konáním novinářům také tvrdil, že město tak učinit nemohlo, nicméně po ní prohlásil, že by se po „dnešní hořké zkušenosti příště pokoušel akci maximálně omezit či zrušit.“

Po 18. hodině byl ve městě klid

Magistrát bude v neděli rozhodovat o tom, zda nezakáže mítink Dělnické strany, ohlášený na 16. května. Podle primátora město vezme při rozhodování v úvahu i analýzu sobotní demonstrace.

V pohotovosti bylo v Přerově v sobotu bezmála sedm set policistů, včetně těžkooděnců, příslušníků jízdní policie a psovodů. Přítomen byl i tzv. antikonfliktní tým. Připraveno zasáhnout bylo také zhruba třicet městských strážníků, ze vzduchu situaci monitoroval policejní vrtulník, k dispozici byly k případnému využití i dva obrněné transportéry a stříkačky.

Krátce před 18. hodinou se situace ve městě zklidnila. Podle Sedláčkové již většina demonstrantů Přerov opustila, zbylí se po menších skupinkách rozešli do tamních restaurací. Policie situaci nadále sleduje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám