Hlavní obsah

ČSSD chce, aby předsedu dočasné vlády navrhl Topolánek

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie v pátek ústy svého místopředsedy Zdeňka Škromacha oznámila, že bude prosazovat, aby premiéra překlenovací vlády, která nahradí nynější kabinet, navrhl premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Škromach to řekl po jednání předsednictva strany.

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Podle sociálních demokratů by měl předsedu dočasné překlenovací vlády navrhnout nynější premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Podle ČSSD by měla jednání vést k tomu, aby byl "jasný politický závěr, osoba premiéra a struktura příští vlády". Škromach také varoval, že nebudou-li jednání uzavřena do konce týdne, nemají v nich sociální demokraté důvod pokračovat.

Škromach zopakoval předchozí stanovisko ČSSD, že nový premiér by měl být navržen do neděle. Sociální demokraté také chtějí, aby nynější Topolánkův kabinet skončil nejpozději 8. května. Předčasné volby by se dle jejich soudu měly uskutečnit 9. a 10.října.

Jednání o podobě nové vlády probíhala mezi stranickými lídry celý den. Po poledni se setkali vrcholní představitelé nynější koalice a ČSSD a dohodli se na tom, že "jsou schopni se dohodnout". Topolánek také oznámil, že dohoda o novém kabinetu by mohla být hotova do neděle. [celá zpráva]

Dohoda by mohla být uzavřena mezi nynější koalicí a sociálními demokraty, participovat na ní nebudou komunisté ani Demokratická strana zelených.

Podrobnosti o personálním složení a dalších detailech strany tají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám