Hlavní obsah

Sněm Exekutorské komory vybral nové vedení

Právo, Novinky, Jan Koukal, coe
Praha
Aktualizováno

Bouřlivé spory uvnitř Exekutorské komory přinejmenším na čas utichly. Na pátečním sněmu v Choceradech si exekutoři zvolili kompletně nové vedení, které není spojeno s žádnou ze znesvářených stran. Novou prezidentkou se stala exekutorka z Prahy 4 Jana Tvrdková. Viceprezidentem je tachovský exekutor Jiří Prošek.

Foto: Právo

Budova Ministerstva financí.

Článek

„Jsou to nová jména. V krizi, kterou komora v poslední době prošla, se nestavěli ani na jednu stranu. V tom vidím určitý zklidňující faktor,“ hodnotí volbu nového vedení odstoupivší prezident Juraj Podkonický.

Ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který komoru v posledních měsících kritizoval kvůli jejím vnitřním sporům a hrozil dokonce jejím rozpuštěním, průběh sněmu uspokojil.

„Vítám rozhodnutí komory zvolit si úplně nové zástupce, kteří nejsou spojeni s vleklými spory uvnitř vedení a beru to jako první, ale zato stěžejní krok k očištění exekutorského stavu," uvedl ministr. S návrhy na zrušení exekutorské samosprávy a podřízení celého stavu ministerstvu spravedlnosti, které zvažoval předložit sněmovně, tak zatím nevystoupí.

Choceradský sněm zahájila komora rezignací celého prezidia na funkce ve vedení. Do jejího čela pak kandidovalo patnáct kandidátů.

Podkonický si založil sdružení

Tajemnice Exekutorské komory Jitka Nezvalová již po inauguraci Karla Urbana, jenž nastoupil po Podkonickém, uvedla, že důvodem odvolání předchozího prezidenta je skutečnost, že si spolu s místopředsedkyní Jitkou Wolfovou, která musela odejít také, založil uvnitř komory sdružení.

Prezidiu komory také vadilo, že se Podkonický angažuje ve společnosti, která se zabývá inkasem pohledávek, což mělo ohrožovat Podkonického nezávislost coby exekutora.

Pospíšil vyzval k rozpuštění vedení komory už v únoru poté, co se mu v termínu nepodařilo připravit registr všech exekucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám