Hlavní obsah

Paroubka naštvalo prozrazení schůzky s Filipem, jednal i s Topolánkem

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se v pátek ráno sešel ve Sněmovně s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Podle informací Práva se schůzka uskutečnila mimo jiné proto, že se Paroubek naštval kvůli prozrazení jeho vyjednávání s komunisty, na kterém měl nabídnout posty dvou ministrů právě KSČM. Paroubek dopoledne ve Sněmovně jednal také s premiérem Mirkem Topolánkem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) a šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

Paroubek ani Topolánek těsně po jednání novinářům nic nesdělili, byli však evidentně v dobré náladě. 

Paroubek v pátek po poledni na tiskové konferenci ve Sněmovně znovu zopakoval, že trvá na tom, aby dohoda o nové vládě byla do neděle. "Jednoznačně do konce tohoto týdne, my nechceme váhat. Nemá smysl ty věci prodlužovat,“ řekl k tomu, kdy si představuje uzavření jednání o úřednické vládě. "My máme zájem do konce tohoto týdne dohodu uzavřít. Jsem přesvědčen, že to dohodnutelné je,“ doplnil.

Paroubek se pustil do lidovců, kteří chtějí nechat Topolánkovu vládu dokončit předsednictví EU.  "To je zcela nerealistické. Vláda musí skončit, čím dříve, tím lépe,“ sdělil s tím, že je ČSSD ochotna hovořit o nějakém termínu, kdy by kabinet skončil. Lídr ČSSD také tvrdil, že KSČM nenabízel ministerská křesla: "Žádná konkrétní nabídka komunistické straně nebyla mnou učiněna.“

Vláda musí skončit, čím dříve, tím lépe
předseda ČSSD Jiří Paroubek

 

Paroubek přitom hovořil o tom, že dohoda, která se rýsovala v úterý večer, byla anulována ze strany ODS. Odvolával se na vyjádření místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). "Tady se stalo něco, co nemá obdoby. Jednání, která probíhala, tak byla jednostranně anulována,“ uvedl.

Předseda ČSSD se přitom odmítl vyjádřit k tomu, zda budou ministerstva v nové vládě rozdělena mezi koalici a jeho stranu půl na půl. To vadí ODS. „Nevím, jak ta vláda bude složena,“ tvrdil Paroubek. "Nejsem ochoten na další otázky tohoto typu odpovídat,“ doplnil. Komentovat nechtěl ani své dopolední jednání s premiérem Topolánkem. "Naše vztahy v těch jednáních jsou korektní,“ řekl. "Dohodli jsme se, že ty věci budeme komentovat minimálně,“ prohlásil Paroubek. 

Komunisté trvají na svém

Filip po jednání s Paroubkem Právu řekl, že pokud by se jednalo o personáliích, odmítá vést kabinetní politiku a požaduje otevřené jednání. 

Jak uvedlo Právo již ve čtvrtek, Paroubek měl komunistům nabídnout, že se s nimi tajně dohodne na jménech dvou ministrů, které pak ČSSD nominuje do vlády. Právě prozrazení této nabídky mělo být podle informací Práva důvodem pro vyvolání páteční schůzky s Filipem.

Ten po jednání Právu řekl, že šlo o další konzultaci ve věci vytváření prozatímní vlády. Na dotaz, zda Paroubek řešil prozrazení informace o nabídce tajného jednání o ministrech, pak sdělil: "Pokud by byla debata o personálních věcech, tak jasně říkám, že bych nikdy nevedl kabinetní politiku. Náš požadavek na otevřené jednání trvá, jsme připraveni takto jednat s kýmkoliv“.

Na jednání přitom podle Filipa nedošlo k žádnému posunu, KSČM trvá na svém. "Posun nebyl žádný,“ řekl Filip. To, že komunisté dostali nabídku na tajné jednání o ministrech, naznačil ve čtvrtek na tiskové konferenci šéf poslanců Pavel Kováčik. "Nadále trváme na tom, že nepřistoupíme na žádná tajná jednání o personálních věcech,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám