Hlavní obsah

Klaus s Topolánkem spolu hodinu poletí v letadle

Právo, JIří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostré slovní přestřelky, obviňování ze spiknutí. Vztahy mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) jsou po pádu vlády na ostří nože. Oba političtí „kohouti“ ale přesto prožijí společnou sobotu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus po předání demise premiérem Mirkem Topolánkem

Článek

Zúčastní se summitu NATO, ze kterého odpoledne společně poletí do Prahy na uvítání amerického prezidenta Baracka Obamy. V letadle spolu stráví zhruba hodinu, kterou mohou využít k debatě o řešení vládní krize. Po pátečních politických jednáních v Česku by se mohl Klaus s Topolánkem domluvit na lhůtě, po níž by šéfové strany přišli na Hrad referovat o případné dohodě.

Klaus, který je dle ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil ČR, odlétá na summit NATO již dnes. V Baden-Badenu vystoupí na pracovní večeři s projevem o budoucnosti Aliance a vztazích NATO–Rusko.

Let bude hodinový

Zítra ráno za Klausem na summit, který se přesune do Štrasburku, přiletí premiér Topolánek coby šéf Rady EU. Společně se pak zúčastní jednání Severoatlantické rady.

Oba politici ale musí také stihnout přílet prezidenta USA Baracka Obamy na ruzyňské letiště. Ten je předpokládán v 17 hodin. Cestovní plán je přitom sestaven tak, že by o Obamu neměli přijít.

Topolánek s Klausem poletí do Prahy ze Štrasburku společně v jednom letadle. Právu to včera prozradil zdroj z Hradu. „Poletí zpátky spolu,“ sdělil. Informaci potvrdila mluvčí vlády Jana Bartošová. „Potvrzuji, že poletí společně,“ řekla Právu.

Prezident a premiér by měli přistát na letišti v pražských Kbelích mezi třetí a půl čtvrtou odpoledne, odkud se přesunou na staré ruzyňské letiště. Na něm přistane Air Force One s Obamou. Společný Klausův a Topolánkův let přitom bude trvat zhruba hodinu.

Topolánek do Štrasburku v sobotu ráno poletí menším tryskovým letounem typu Challenger, zpátky se s prezidentem vrátí armádním airbusem. Challenger ale nezůstane nevyužitý. Jak zjistilo Právo, pro let zpět do Prahy jej využije ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám