Hlavní obsah

O pohřešovaných dětech se lidé dozví z esemesek

Právo, Josef Koukal

Pokud se po 25. květnu ztratí v České republice malé dítě a bude mu hrozit bezprostřední nebezpečí, dozví se o tom prostřednictvím sms zprávy i obyčejní lidé, kteří se budou nacházet v okruhu několika kilometrů. Projekt chystá ministr vnitra Ivan Langer (ODS) spolu s mobilními operátory. Slibuje si od něj efektivnější pátrání po pohřešovaných dětech.

Článek

Fungovat by měl tak, že pokud dítě nepřijde včas domů nebo se ztratí, rodina jeho zmizení nahlásí na policii. Pokud vyslaná hlídka na místě zjistí, že situace je skutečně vážná, rozhodne o zařazení případu do tzv. Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech.

"Tato informace pak bude okamžitě uveřejněna na webových stránkách policie, budou informováni mobilní operátoři, kteří prostřednictvím SMS zpráv rozešlou informaci do příslušného regionu a okamžitě jsou informována i média,“ vysvětlil ve čtvrtek novinářům Langer.

Zřejmě bude na policii, aby rozhodla, do jak velkého okruhu budou operátoři sms zprávy obsahující popis, ale nikoli fotografii hledaného dítěte rozesílat.

"Návrh je zatím projednáván na půdě Asociace provozovatelů mobilních sítí a budeme o něm opět hovořit příští týden,“ řekla Právu mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

"Za naši společnost mohu prohlásit, že projekt doporučíme k realizaci, ovšem pravidla, podle nichž budou SMS zprávy lidem rozesílány a způsob financování této služby zatím dojednáváme,“ dodala Kemrová.

Systém není pro útěkáře

"Ze sedmi až devíti tisíc dětí, po nichž je ročně vyhlášeno pátrání, by se toto opatření týkalo maximálně dvacítky,“ uvedla ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová.

Notorických útěkářů z dětských domovů nebo dětí, které jsou hledány v souvislosti s jejich trestnou činností, se to nedotkne. "Šlo by například o velmi malé děti, děti, které musejí nutně brát léky, a nebo i starší občany v bezprostředním ohrožení života, například o dezorientované důchodce,“ uvedla Gjuričová.

Systém bude v Česku spuštěn symbolicky 25. května, na kdy připadá tak zvaný Pomněnkový den, resp. Mezinárodní den pohřešovaných dětí.

Podle prezidenta Evropské federace pro ochranu pohřešovaných a sexuálně zneužívaných dětí Francise Jacobse je Česko po Řecku, Francii a Nizozemsku teprve čtvrtou evropskou zemí, která takovýto výstražný systém zavádí.

Novinku vítá i ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Ta by ocenila, kdyby kromě SMS zpráv a informací na zpravodajských serverech pronikly aktuální informace o pohřešovaných dětech také na textové dopravní tabule dálnic.

"Zatím však podle ministerstva dopravy smějí obsahovat jen dopravní informace,“ postěžovala si Baudyšová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám