Hlavní obsah

Tlustý ODS opustit nehodlá, přestože kandiduje za Libertas.cz

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha

Poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel byli ve čtvrtek na tiskové konferenci představeni jako kandidáti pro volby do Evropského parlamentu hnutí Libertas.cz. Oba poslanci ODS hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka, strana proto navrhla jejich vyloučení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý s europoslancem Vladimírem Železným (zleva doprava) na tiskové konferenci Libertas.cz.

Článek

"Já mám pozastavené členství (myšleno v ODS) v souladu se stanovami. To znamená, že nemůžu volit, nemohu být volen, nemohu hlasovat," řekl Tlustý na tiskové konferenci, na níž byl představen jako lídr kandidátky Libertas.cz. [celá zpráva]

Schwippel, který na kandidátce figuruje na třetím místě, nevyloučil, že by mohl ODS opustit, rozhodne se prý v příštích dnech. "Možnosti jsou tři. Jedna z nich je nedělat nic, druhá je pozastavení členství tak, jak to učinil kolega Tlustý, a třetí možnost je z ODS vystoupit," prohlásil.

Tlustý na tiskové konferenci zdůvodňoval i své rozhodnutí kandidovat za Libertas.cz tím, že právě toto uskupení, jehož založení, podle svých slov, "zorganizoval" Vladimír Železný, přebírá principy, které ODS opustila. Podle Tlustého již  ODS není "kladivem Evropy", ale naopak si osvojila "eurohujerství", a její zástupci podle Tlustého "prodávají zájmy ČR za své vlastní".

Pravdoláska, zelení a eurohujeři

Na tiskové konferenci vystoupil i europoslanec a dvojka kandidátky Vladimír Železný, který vyjádřil "mimořádnou radost" nad tím, že pro své hnutí získal právě Tlustého se Schwippelem. Libertas.cz by podle jeho slov měla být platformou pro síly, které oponují Lisabonské smlouvě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Železného volební trumfy: Jan Schwippel, Vlastimil Tlustý, Andrea Hudlíková a sám Vladimír Železný

Železného volební trumfy: Jan Schwippel, Vlastimil Tlustý, Andrea Hudlíková a sám Vladimír Železný

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Libertas

Hnutí Libertas založil irský podnikatel Declan Ganley.

Před tamním referendem o Lisabonské smlouvě se mu podařilo přesvědčit veřejnost, aby dokument odmítla. Ganley tvrdí, že není proti EU, ale pouze proti Lisabonu.

Českou pobočku Libertas.cz zaregistroval v lednu 2009 europoslanec Vladimír Železný (šéf strany Nezávislí demokraté). Učinil tak ale bez Genleyho vědomí.

Podle Železného by se kandidátka Libertas.cz v eurovolbách mohla stát platformou pro více euroskeptických stran.

Stávající politická reprezentace podle jeho slov nezastupuje občany a vyklidila postoj vyznavačům "pravdolásky, zeleným a eurohujerům". Železný se také vyznal ke své adoraci prezidenta Václava Klause a neopomněl zdůraznit, že právě Libertas.cz se snaží bezezbytku naplňovat Klausovy myšlenky. "Pan prezident je majestát," zdůraznil několikrát Železný.

Reklama

Související témata:

Související články

Tlustý pozastavil členství v ODS

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý pozastavil své členství ve straně. Řekl, že tím vytvořil situaci, kdy rakovnická organizace nemusí být zrušena. "Je to moje...

Výběr článků

Načítám