Hlavní obsah

Některé sněmovní komise téměř nefungují, poslanci ale berou horentní sumy

Aktualizováno

Více než deset miliónů korun z kapes daňových poplatníků se ročně investuje do činnosti sněmovních komisí a podvýborů. Většina z nich však téměř nefunguje a měsíční odměny představitelům státních orgánů tak v době šetření takřka letí komínem.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Nevládní protikorupční organizace Růžový Panter uvádí jako jeden z příkladů komisi pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu, které předseda občanský demokrat Jan Klas. Tato komise loni zasedala jen jednou, a to aniž by za celý rok projednala výroční zprávu NBÚ, kterou má tento úřad komisi podle zákona předkládat.

Jako další příklad uvádí organizace Podvýbor pro ochranu spotřebitele, kterému předsedá nezařazená poslankyně Věra Jakubková, podle webových stránek zasedal loni jen jednou a letos ještě ani jednou. Jakubková se ale brání tím, že podvýbor se již letos jednou sešel a další jeho jednání se má odehrát v dubnu.

Za "nicnedělání" 27 tisíc

Ještě v roce 2007 se podvýbor scházel každé dva měsíce. Loni ale jeho činnost podle ní poznamenala situace ve Sněmovně, kdy musela se svou nezařazenou kolegyní Olgou Zubovou zvládat ve dvojici práci, kterou má v jiných klubech na starosti mnohem víc lidí.

Vedení těchto orgánů, které Sněmovna zřizuje, aby se zabývaly určitou oblastí, přitom pobírají ke svému platu zvláštní odměny. Předseda komise dostává navíc 27 016 korun, předseda podvýboru 13 508 korun a místopředseda podvýboru 6754 korun měsíčně. Základní plat poslance je 61 400 korun.  

"Za přidělené odměny by poslanci měli buď adekvátně pracovat nebo zákon upravit takovým způsobem, aby každý měsíc nepobírali vysoké částky za nicnedělání," uvádí Růžový panter. Současně Sněmovnu vyzval, aby posoudila účinnost všech svých komisí a podvýborů a případně zrušila ty z nich, které nevykazují přiměřenou prospěšnou činnost. 

Sporná je také akceschopnost některých orgánů dolní komory parlamentu. Například podle zápisu z poslední schůze komise pro práci Kanceláře Sněmovny, která se uskutečnila loni v květnu, se poslanci dokázali dohodnout jen na zdvojnásobení počtu „drátěných černých“ odpadkových košů v jednacím sále Sněmovny. Všechna ostatní rozhodnutí poslanci odsunuli na příští schůzi. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám