Hlavní obsah

Armáda nabírá stovky nováčků, přibývá žen

Právo, Jan Rychetský
Vyškov

Vstupní budova ve Výcvikové základně ve Vyškově ve středu praskala ve švech. Přišlo tam přes tři sta nováčků, aby prožili první den služby v armádě, kam se v hospodářské krizi hlásí stále více lidí. V kině jim byl nejdříve promítnut film Země nikoho. Pak prošli přijímacím kolečkem, dostali výstroj a ubytovali se.

Článek

Už brzy z rána stála před přijímací halou na vyškovské základně dlouhá fronta rekrutů. Podle seznamu vstupovali dovnitř, aby se zaevidovali a byli rozděleni do jednotek. Nejvíc narvaný byl však blízký kinosál, kde na evidenci čekali ostatní nováčci. Ti doslova hltali tragikomedii Země nikoho, která vypráví o peripetiích dvou vojáků z nepřátelských táborů uprostřed války v Bosně roku 1993. Před kinem postávali nedočkaví instruktoři.

"Teď absolvují základní přípravu a z civilistů se změní v profesionální vojáky. Měli by se fyzicky i psychicky zocelit,“ řekl instruktor Roman Prýgl, který se bude o rekruty s kolegy starat. Armáda přijímá nováčky čtyřikrát do roka. Největší zájem je o řidiče, kuchaře a spojaře. Po tříměsíční tvrdé přípravě, kdy budou při bezplatném stravování pobírat gáži 11 000 korun hrubého měsíčně, se stanou plnohodnotnými vojáky.

Foto: Miroslav Knot, Právo

Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

:. Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

FOTO: Miroslav Knot, Právo

"Jsme jednou z mála institucí, která nyní nabírá nové lidi. Největší zájem však očekáváme v druhé polovině roku,“ podotkl velitel základny Jaromír Zuna k tomu, že o službu v armádě je následkem hospodářské krize stále větší zájem. V přijímací hale to bylo i včera vidět. Vždyť se tam vystřídalo 304 rekrutů. Po administrativním kolečku a lékařské prohlídce odcházeli nováčci ve skupinách k vystrojení.

Ve skladu o kus dál dostali tašku s maskáčovým vzorem, v ní ešus, polní láhev, sluneční brýle, krém i kartáč na boty a další propriety. V prvním patře pak veškeré oblečení a až na výjimky hodnost rotmistra. "Ženské jsou vybíravé, takže zdržují. To víte, chtějí se líbit i v maskáčích. Někteří kluci zase nevědí čísla bot, protože jim je vždycky kupovala maminka,“ postěžoval si jeden z výstrojářů.

Foto: Miroslav Knot, Právo

Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

:. Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

FOTO: Miroslav Knot, Právo

"Před dvěma lety jsem v armádě skončil, ale v civilu se mi moc nedařilo, takže se vracím,“ sdělil čtyřiačtyřicetiletý Roman Nováček z Vyškova, který se při nástupu choval jako ryba ve vodě. Zato pětadvacetiletá Jitka Marcinková se tvářila posmutněle. "V rodině mám už několik vojáků. Nedávno jsem se stala vdovou a rozhodla se změnit styl života. Po roce přípravy a kursů bych měla ve Strakonicích nastoupit jako vojenská personalistka,“ vysvětlila bývalá učitelka z Týna nad Vltavou.

:. Náborový klip AČR - Jsme profesionálové

Srovnána do trojstupů odešla skupina k ubytovnám. Táhnout vlastní tašky a ještě celou výstroj dělalo některým problémy, takže se zpozdili. "Proč to ostatní stíhají a vy ne? Tak rychle,“ napomenul je poprvé instruktor. Následně část z nich vysupěla do čtvrtého patra - nejel výtah - patřičné budovy a ubytovala se v třílůžkových pokojích. Zanedlouho se někteří začali hrnout do kadeřnictví. "Dnes je asi budu stříhat do večera,“ posteskla si kadeřnice nad přílivem bažantů.

Foto: Miroslav Knot, Právo

Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

:. Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

FOTO: Miroslav Knot, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám