Hlavní obsah

Propuštěný správce zažaloval Schwarzenberga a vyhrál

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Firma Orlík nad Vltavou, spol. s r. o., která patří rodině ministra zahraničí v demisi Karla Schwarzenberga, prohrála ve středu soud se svým někdejším zaměstnancem. Václav Čížek ji zažaloval poté, co byl loni na jaře po dvanáctileté práci pro orlické panství rodiny propuštěn.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Čížek se domáhal uznání toho, že jeho výpověď byla neplatná, a také doplacení zadržené mzdy. Městský soud v Praze mu tento týden plně vyhověl, když potvrdil dřívější rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 6.

Vážná nemoc

Zatímco zástupci společnosti jeho hodinovou výpověď odůvodnili tím, že podnikal v podobném oboru jako jeho zaměstnavatel, Čížek se domnívá, že příčinou byla jeho vážná nemoc.

Sám se stejně jako příslušníci rodiny Schwarzebergů soudu neúčastnil, nicméně ve svém písemném vyjádření pro soud uvedl, že byl propuštěn v době, kdy onemocněl klíšťovou encefalitidou. Kvůli ní už nemohl dál vykonávat vrchního správce rybářství a také práci v lesní správě.

Podle Čížka se ho zaměstnavatelé snažili zbavit, protože i při změně zaměstnání by mu musela firma dorovnávat jeho odměnu do výše původního platu.

"Měl jsem zcela naivní představu, že po podání žaloby si strana žalovaná uváží všechny dopady svého chování a nebude nadále zneužívat mé vážné choroby, kterou jsem získal při službách pro pana Schwarzenberga – nemoc z povolání pro těžký průběh klíšťové encefalitidy, kterým mám zasažen mozek a trpím krátkodobou ztrátou paměti,“ uvedl Čížek.

Do pracovní neschopnosti vstoupil 11. dubna loňského roku a ve stejný den dostal okamžitou výpověď. Nepodepsal ji jednatel společnosti Jan Schwarzenberg, nýbrž Čížkův kolega Ivan Bambuškar, který ani nebyl jeho nadřízeným.

Prý nakupoval od Schwarzenbergů

Čížek se proto hned po ukončení neschopenky koncem téhož měsíce na firmu písemně obrátil s tím, že trvá na pokračování svého zaměstnání. Když neuspěl, šel k soudu.

Už Obvodní soud pro Prahu 6 pak konstatoval, že pokud by důvodem výpovědi mělo být Čížkovo podnikání, musel by ho zaměstnavatel propustit už dříve. Zákonná lhůta totiž vypršela už v roce 2006. Jeho pracovní poměr tedy nezanikl.

Čížek si skutečně o pět let dříve zaregistroval společnost, která obchodovala s rybami. Že by Schwarzenbergově firmě mělo vadit jeho podnikání, však odmítl. O všem prý Schwarzenberga informoval a ten mu měl údajně záměr schválit. Ryby pak prý nakupoval přímo od svého zaměstnavatele a dál je prodával.

Čížek soudu tvrdil, že tak rodině Schwarzenbergů pomáhal, protože jejich firma podle něj měla od roku 2002 zakázaný vývoz ryb ze Schwarzenbergových rybníků do Evropské unie.

"Pamatuji se, že jsme měli potíže to vyvézt, ale že by on založil firmu za tím účelem, to si upřímně řečeno nepamatuji. Je to několik let,“ komentoval jeho tvrzení pro Právo Karel Schwarzenberg.

Obraťte se na syny

Jinak se k soudu nechtěl příliš vyjadřovat. "Já jsem veškeré řízení podniku před dvěma lety převedl na syny, takže se prosím obraťte na ně. Já o tom nevím už nic,“ sdělil Právu ministr Schwarzenberg. "Na Čížka se samozřejmě velice dobře pamatuji, vždyť jsem ho zaměstnal, ale o další věci jsem se nezajímal,“ dodal.

Jan Schwarzenberg, který rodinnou firmu řídí, se zdržuje v zahraničí a pracovníci Orlíku na něj kontakt neposkytují.

Právní zástupkyně Schwarzenbergů Lucie Toniková nicméně Právu řekla, že se se svými klienty poradí o případném mimořádném opravném prostředku, tedy tzv. dovolání k Nejvyššímu soudu. To je možné ale podat pouze v případě, že dovolatel prokáže mimořádnou závažnost případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám