Hlavní obsah

Šrotovné prošlo ve Sněmovně prvním čtením

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikrizová opatření ČSSD prošla v úterý večer ve Sněmovně druhým čtením. Jak hlasování dopadne, bylo jasné už předem, protože koalice slíbila opoziční straně, že návrhům dá šanci projít dál výměnou za to, že ČSSD v pátek podpoří návrhy její. Součástí návrhů, o nichž budou jednat sněmovní výbory, je i zavedení šrotovného.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Diskutující poslanci ve Sněmovně

Článek

Poslanci se sice na podpoře návrhu dohodli, přesto jim ale projednávání série zabralo několik hodin. Velkou debatu vyvolalo právě šrotovné, tedy příspěvek státu na koupi nového auta, pokud kupec nechá sešrotovat to staré. Opatření zvedne poptávku po autech. Koalice namítala, že na opatření doplácí ti nejchudší, kteří na šrotovné přispívají z daní, sami si ale nemohou nové auto dovolit koupit. Šrotovné by mělo být podle ČSSD 25 000 korun.

Jsou ale ochotny jednat o zvýšení podpor v nezaměstnanosti a zvýšení daňových slev na dítě, pokud sociální demokracie podpoří slevy na sociálním pojištění.

ČSSD dále chce snížit spodní sazbu DPH z nynějších devíti procent na šest.

Poslanci se v pátek sejdou mimořádně kvůli koaličním protikrizovým návrhům. O tom, která z navrhovaných opatření budou nakonec přijata, rozhodne Sněmovna v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám