Hlavní obsah

Lidovci přesouvají kvůli předčasným volbám sjezd na květen

Lidovci chtějí kvůli současné politické situaci svolat celostátní konferenci ještě před volbami do Evropského parlamentu. Podle výsledků jednání Celostátního výboru KDU-ČSL by tedy strana mohla zvolit svého lídra ještě před koncem května.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf strany Jiří Čunek

Článek

Mezi kandidáty na předsedu křesťanských demokratů je místopředsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová, první místopředseda Roman Línek, europoslanec Jan Březina a ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Nynější předseda Jiří Čunek tají, zda bude o post lídra druhé nejsilnější koaliční strany usilovat.

Celostátní výbor doporučil přesunout termín sjezdu KDU-ČSL kvůli mobilizaci sil krajských organizací. V souvislosti s tím je požádala, aby orientovaly předsjezdovou debatu a vnitrostranické konference jak k tématu předčasných voleb, tak i k návrhům KDU-ČSL na řešení problémů české společnosti.  

Výbor také určil aktuální priority strany. Především by měli lidovci usilovat o to, aby vláda dokončila předsednictví EU, řešila dopady krize na občany a prosadila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Čunek by pak měl o předčasných volbách jednat se všemi demokratickými stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám