Hlavní obsah

Dohodli jsme se s Topolánkem na vládě odborníků, řekl Paroubek

Novinky, Jiří Ovčáček, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý oznámil, že se s odstupujícím premiérem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem dohodl na vytvoření nestranické vlády odborníků. Prohlásil také, že by se předčasné volby mohly uskutečnit do 20. října letošního roku. Paroubek se už dopoledne ve Sněmovně sešel s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, nepřesvědčil ho ale, aby KSČM říjnový termín podpořila. Filip nadále trvá na září.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zprava předseda ČSSD Jiří Paroubek, místopředseda strany Milan Urban a lídr kandidátky do eurovoleb Jiří Havel

Článek

Paroubek prohlásil, že se na pondělním jednání s premiérem dohodli na společném cíli sestavit nestranickou vládu odborníků, které nominují politické strany. "Na nestranické vládě odborníků, na tom jsme se dohodli,“ upřesnil Paroubek s tím, že se to netýká termínu, kdy by taková vláda měla nastoupit.

Jejím programem bude především boj proti krizi a příprava rozpočtu na příští rok. "Je prakticky vyloučeno, aby vláda premiérka Topolánka pokračovala déle než několik týdnů," řekl Paroubek s tím, že vše závisí také na prezidentovi.

Paroubek také oznámil, že chce do jednání o podobě nového kabinetu zapojit i komunisty a Demokratickou stranu zelených, kterou ve Sněmovně zastupuje Olga Zubová.

Paroubek: vláda skončí do tří týdnů

Paroubek na úterní tiskové konferenci oznámil, že ještě během dne předloží premiéru Mirku Topolánkovi návrh příslušného ústavního zákona, podle kterého by se volby uskutečnily do 20. října. Přesný termín konání voleb by tak zřejmě vyšel na víkend 16. a 17. října.

Předseda ČSSD řekl, že jeho strana by chtěla celou záležitost kolem vzniku nové vlády vyřešit velmi rychle, nejlépe do konce tohoto týdne.

Šéf ČSSD uvedl, že by Topolánkova vláda měla skončit rychle, do tří týdnů, protože nebylo vyhověno jeho požadavku, aby odešel ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Paroubek varoval, že pokud pondělní dohoda nebude platit dnes večer, kdy se znovu schází s Topolánkem, přehodnotí ČSSD stanovisko a obrátí se na prezidenta, aby konal. "Musel bych panu prezidentovi říct, že ta dohoda není možná,“ řekl Paroubek. 

Komunisté chtějí volby v září

Schůzka s Filipem se uskutečnila na Paroubkovu žádost, domluvena byla již v pondělí. Zatímco ČSSD prosazuje říjnový termín předčasných voleb, komunisté chtějí volby v září. O tomto měsíci v souvislosti s předčasnými volbami hovoří i premiér Mirek Topolánek.

"Na jednání jsem uvedl, že na zářijovém termínu zatím trvám, protože nemám důvěru v sestavování státního rozpočtu na rok 2010,“ řekl Právu Filip. Ten totiž chce, aby přechodná vláda ještě do předčasných voleb rozpočet na příští rok připravila, schválení by ale bylo až na nové Sněmovně.

Paroubek také podle Filipa na schůzce podrobně informoval o pondělním večerním jednání s lídry vládní koalice v Kramářově vile a slíbil, že bude dále o průběhu vyjednávání informovat. "Uvedl také, že vládní koalice je již ve věci sestavení vlády vstřícnější,“ doplnil Filip. [celá zpráva]

Filip již v neděli řekl Právu, že cestu k předčasným volbám je nutné urychlit s tím, že by se měly konat v září. Vláda s politickým mandátem, která by vystřídala tu Topolánkovu, by podle Filipa měla vzhledem ke krizi aktualizovat státní rozpočet na letošní rok a připravit ten na rok 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám