Hlavní obsah

Tlustý bude lídrem kandidátky Železného Libertas.cz

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slaný
Aktualizováno

Bývalý ministr financí a poslanec ODS Vlastimil Tlustý bude kandidovat do Evropského parlamentu za hnutí Libertas, jehož pobočku Libertas.cz v Česku založil europoslanec Vladimír Železný a stane se lídrem kandidátky. Tlustý to řekl v úterý Právu s tím, že kandidátka bude podána už v úterý, protože podle zákona končí příslušná lhůta. Podrobnosti sdělí na tiskové konferenci ve čtvrtek.

Článek

"Pokud bych takovouto nabídku přijal, bylo by to ze strany, která říká 'ne' Lisabonské smlouvě," tvrdil v úterý ráno Tlustý ve vysílání České televize. Nakonec se rozhodl pro stranu Libertas.cz.

Na otázku, zda za tuto stranu bude kandidovat také Jan Schwippel, poslanec odpověděl: "Bez komentáře“. Podle dobře informovaných zdrojů Práva ale na kandidátce hnutí bude. Z ODS ale zatím nehodlá odejít.

Třetí z rebelů ODS Juraj Raninec, který ovšem minulý týden vládu podpořil, do Evropského parlamentu kandidovat nehodlá. "Ne, nebudu nikam kandidovat," řekl Právu Raninec.

Vlastimil Tlustý ke své kandidatuře
Chystáte se kandidovat do Evropského parlamentu?
Ano. Přesně tak. Mám nabídku. Ve čtvrtek ve dvě hodiny bude tisková konference.
Dnes končí lhůta na podávání kandidátek. Jak to chcete stihnout?
Bude podána ještě dnes.
Za koho budete kandidovat?
Je to Libertas.cz
Čili strana, kterou v Česku založil europoslanec Vladimír Železný.
Ano. Je to česká pobočka Ganleyho Libertas. (Irský podnikatel Declan Ganley chce celoevropskou stranu Libertas. Železný českou pobočku však založil bez jeho vědomí, pozn. red.)
Pozastavil jste členství v ODS. To však stanovy neumožňují. Upozornil na to například místopředseda ODS Petr Bendl. Z čeho jste vycházel?
Z doporučení právníků a to vychází z obecného českým právem známého pojmu, který má známý a definovaný obsah. Pokud ten pojem nenajdete ve stanovách, tak to je obvyklá potíž stavu obecných a speciálních norem a předpisů. Ale já se do žádného interpretačního sporu s těmito pány rozhodně pouštět nebudu. Tímto tuto záležitost považuji za vyřízenou. Jestli to budou dále takhle patlat, na věci faktické se stejně nic nemění.
Proč jste rovnou ze strany neodešel?
Protože jsem se poradil s právníky a hlavně jsem chtěl zastavit pokračující, naprosto nedemokratický a hysterický tlak vedení strany proti rakovnické ODS. Bylo patrné, že se to stupňuje, tak jsem to chtěl vyřešit. Chtěl jsem uchránit Rakovnické zbytečné nervozitě.
Rozhodl jste se pro pozastavení členství proto, abyste jej za nějakých podmínek zase obnovil?
Samozřejmě, že je to zvoleno právě tak, aby to mělo ten obsah. Protože v závorce je lhůta neurčitá. Je to náznak, že kdyby se v budoucnu snad přece jenom ODS chtěla vrátit ke svému původnímu zaměření a Topolánkové odešli do historie, tak se nechci s ODS rozloučit úplně.
Jenže když teď budete kandidovat za Libertas.cz, podle stanov tím zanikne vaše členství v ODS, takže byste do ní případně musel znovu vstoupit.
Ze stanov to není úplně jasné. Možná ano, možná ne.

Tlustý pozastavil členství v ODS

Tlustý v pondělí oznámil, že pozastavuje své členství v ODS, neboť nechce ohrozit rakovnické sdružení. To by mělo rozhodovat o jeho vyloučení ze strany a hrozilo, že pokud by se postavilo na jeho stranu, mohlo by být zrušeno. Tomu chce Tlustý svým krokem zabránit. [celá zpráva]

Libertas

Hnutí Libertas založil irský podnikatel Declan Ganley.

Před tamním referendem o Lisabonské smlouvě se mu podařilo přesvědčit veřejnost, aby dokument odmítla. Ganley tvrdí, že není proti EU, ale pouze proti Lisabonu.

Českou pobočku Libertas.cz zaregistroval v lednu 2009 europoslanec Vladimír Železný (šéf strany Nezávislí demokraté). Učinil tak ale bez Genleyho vědomí.

Podle Železného by se kandidátka Libertas.cz v eurovolbách mohla stát platformou pro více euroskeptických stran.

Tlustý spolu se stranickým kolegou Janem Schwippelem hlasoval minulý týden pro vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka, za což je vedení navrhlo vyloučit ze strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánkova vláda padla

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD...

Výběr článků

Načítám