Hlavní obsah

Sněmovna se bude zabývat protikrizovým plánem z dílny ČSSD

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se v úterý sejdou k první ze dvou mimořádných schůzí naplánovaných na tento týden. Na pořadu jednání bude protikrizový balíček předložený ČSSD, která svolání schůze iniciovala. Sociální demokraté se v pondělí dohodli s ODS a lidovci, že koalice nebude blokovat pořad schůze a umožní i zkrácení lhůt na projednávání jednotlivých norem. ČSSD se na páteční mimořádné schůzi stejně vstřícně postaví k protikrizovým návrhům z dílny kabinetu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Poslanci budou v úterý jednat o protikrizovém balíčku ČSSD.

Článek

Sociální demokraté chtějí ve svých návrzích prosadit například zavedení šrotovného, usilují také o 13. důchody, chtějí zvýšit přídavky na děti a prodloužit podporu v nezaměstnanosti pro lidi postižené krizí. Zvýšit by se měla také sleva na dani, klesnout by naopak měla daň z přidané hodnoty, konkrétně z devíti na šest procent. Balíček zavádí také takzvanou milionářskou daň, tedy zdanění ročních příjmů nad 1,2 miliónu korun sazbou 30 procent ze základu daně.

Podle ČSSD nebudou mít trvalá opatření dopad na veřejné rozpočty. Krátkodobá opatření, která by měla platit většinou do konce roku 2011, podle nich přijdou zhruba na 44 miliard korun ročně.

Prioritou vlády je sleva na sociálním pojištění. ČSSD preferuje zavedení šrotovného a snížení DPH. Zda nakonec vznikne cosi jako koaličně-opoziční balíček protikrizových opatření, zatím není jasné.

Rušení poplatků a zastavení privatizace letiště

Dalšími body na programu schůze bude dvojice návrhů rušících zdravotnické regulační poplatky. Jeden předložili do Sněmovny komunisté, druhý inicioval Moravskoslezský kraj. Sociální demokraté se též pokusí protlačit zákaz privatizace ruzyňského letiště, kterou Topolánkova vláda dlouhodobě plánuje.

Pro některé z návrhů by mohla ČSSD získat podporu nezařazených poslanců a poslankyň. Například bývalé členky Strany zelených Olga Zubová s Věrou Jakubkovou novinářům řekly, že zřejmě podpoří zákon zamezující privatizaci Letiště Praha. V podobném duchu se vyslovil poslanec Vlastimil Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám