Hlavní obsah

Prahu čekají kvůli Obamovi dopravní komplikace

Právo, Jakub Mračno
Praha

Uzavírky a dopravní omezení na několika klíčových místech v hlavním městě mohou očekávat motoristé v souvislosti se sobotní návštěvou prezidenta USA Baracka Obamy.

Článek

Ačkoliv se stále jen spekuluje o tom, kde bude „nejmocnější muž světa“ v Praze nocovat a jaký bude jeho víkendový program, podle informací Práva už je jisté, že se dopravní omezení budou týkat hlavně okolí Kongresového centra Praha o přilehlého Pankráckého náměstí a několika dalších ulic.

„Bude tam zákaz parkování v ulicích Mikuláše z Husi, Štětkova, Na bitevní pláni, Lounských, Petra Rezka a podél Čiklovy ulice pod Kongresovým centrem,“ potvrdil Právu jeden z úředníků Prahy 4.

Důvodem je summit USA–EU, jehož bude Obama hlavním hostem. Omezení začnou platit o sobotním poledni a skončí nejdříve v neděli v 16.00 hodin. „Jsme připraveni odtahovat veškerá vozidla, která nebudou tyto zákazy respektovat,“ varuje motoristy i vedení pražské městské policie.

Omezení se bude o víkendu týkat i civilní dopravy v celém okolí Pražského hradu, zejména pak na Hradčanském náměstí. Na Hradě, stejně jako na Palachově náměstí, kde, jak už Právo informovalo, prezident Obama s největší pravděpodobností přednese svůj veřejný projev, jsou již nyní k vidění přenosné dopravní značky zakazující parkování.

Podobná opatření i přes mlžení státních institucí mohou motoristé očekávat i v okolí karlínského hotelu Hilton, kde podle dostupných informací přenocuje Obama s manželkou v prezidentském apartmá.

Omezení na Evropské budou jen dočasná

Jedinou dobrou zprávou pro motoristy zůstává, že omezení v době přejezdů kolony vozidel s americkou hlavou státu budou jen dočasná. „Půjde hlavně o Evropskou třídu, kde se po krajích neparkuje, dopravu operativně zastaví policisté v době průjezdu kolony, kdy bude nastavena permanentní zelená. Pak se celý režim dopravy na Evropské vrátí do normálu,“ potvrdil Právu jeden z výše postavených dopravních policistů, který nechtěl být jmenován.

Omezení dopravy se nakrátko projeví i přímo na Letišti Praha, kam Obama přiletí vládním speciálem Air Force One. Podle mluvčího řízení letového provozu Richarda Klímy mohou letadla s plánovaným odletem či příletem v době kolem Obamova přistání očekávat zpoždění. Bude se to týkat jen přiblížení amerického stroje a doby, po kterou bude Obama na letišti.

„S ohledem na statut VIP letu je tomuto letadlu poskytována přednost vůči okolnímu provozu, jak na trati ve vzdušném prostoru ČR, tak i ve fázi přiblížení a přistání na letišti Praha,“ uvedl pro agenturu ČTK Klíma. Jinak se prý letounu dostanou „standardní letové služby“.

Veškeré aktuální informace ohledně dopravních i bezpečnostních omezení při návštěvě amerického prezidenta by měly být zdarma k dispozici i na magistrátní lince 800 100 991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám