Hlavní obsah

Pospíšil: Stát by měl zvážit zrušení Exekutorské komory

Praha

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v České televizi kritizoval fungování Exekutorské komory. Stát by měl podle něj její fungování kontrolovat a zvážit její další existenci. Praktiky některých členů komory ministr označil za mafiánské.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Článek

Pospíšil připravil novelu, která by měla zpřísnit kontrolu na exekutory a kterou se má zabývat vláda.

Prezidium Exekutorské komory ČR v tomto týdnu odvolalo svého šéfa Juraje Podkonického z funkce. Nahradil ho dosavadní člen vedení Karel Urban. [celá zpráva]

Se způsobem odvolání Podkonický nesouhlasí. Zasedání, které ho odvolalo, se prý vůbec nemělo konat. Setkání prezidia podle něj svolává prezident, tedy on a on svolal zasedání na 3. dubna.

On sám chtěl ve funkci skončit tím, že by už na řádném sněmu 3. dubna nekandidoval. Kolegové ho kritizovali za střet zájmů. Má podíl ve firmě, která se chystala podnikat na poli vymáhání pohledávek. V minulosti už Podkonický ustál aféru levné koupě vily v exekučním řízení.

Exekutorská komora

Sdružuje asi 125 soudních exekutorů. Odměna exekutora představuje 15 procent částky vymáhané na dlužníkovi, pokud je do výše tři milióny korun, minimálně ale 3000 korun.

Do 40 miliónů soudní exekutor dostane částku rovnou deseti procentům vymáhané sumy, mezi 40 milióny a 50 milióny korun to je pět procent a nad 50 milióny jedno procento.

Problémy v Exekutorské komoře vyvrcholily spuštěním centrálního registru exekucí. Podle Podkonického byl spuštěn pozdě, protože někteří jeho kolegové odmítali do něj dávat data, aby nevyšlo najevo, kolik exekucí opravdu vedou. V registru jsou nyní záznamy o zhruba 700 000 exekucích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám