Hlavní obsah

Topolánek: Zemi musí do voleb vést politická vláda, ať už v ní budu nebo ne

Novinky, alt
Praha
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek trvá na tom, aby k předčasným volbám, na nichž se shodují všechny politické strany, zemi dovedla vláda s politickým mandátem. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize řekl, že je ochotný situaci řešit, i když by měla odpovědnost přijmout strana, která pád vlády způsobila, tedy ČSSD. Topolánek řekl, že on sám nemusí být v kabinetu, který zemi bude řídit.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér Mirek Topolánek v České televizi

Článek

Topolánek se s Paroubkem shodují zatím pouze na tom, že nynější kabinet by měl zemi vést až do června, kdy končí české předsednictví v EU. Za jakých podmínek, ale není jasné.

"Byli bychom rádi, kdyby ta vláda byla schopná dokončit předsednictví. Pokud ne, tak během tří čtyř týdnů může vzniknou nějaká vláda odborníků a ta by mohla dovést zemi k předčasným volbám," řekl Paroubek.

Sporné je tedy to, kdo bude vládnout potom do předčasných voleb, které proběhnou zřejmě v září, jak by chtěl Topolánek, nebo v říjnu, jak by chtěl Paroubek. Předseda ČSSD by chtěl, aby to byla vláda odborníků, které budou navrhovat politické strany.

.

To ale Topolánek odmítá. "V normální zemi by byla jen dvě řešení, buď zemi k volbám dovede nynější vláda, nebo opozice převezme plnou zodpovědnost za situaci," řekl Topolánek. Pak je možné, že by ČR řídila překlenovací vláda se slabým mandátem. "Když si sedneme v hospodě, tak ji s Jiřím Paroubkem napíšeme," řekl. Podle Topolánka by tato vláda měla být politická.

Paroubek v TV Prima řekl, že se budou s Topolánkem dál scházet, schůzku mají na programu v pondělí a v úterý.

Topolánek: Nebudu odvolávat někoho, kdo je v demisi

Paroubek trvá na tom, aby z vlády odešel ministr vnitra Ivan Langer. Topolánek to považuje za nesmyslný požadavek. Nevím, proč bych měl odvolávat někoho, kdo je stejně v demisi, tvrdí Topolánek.

Paroubek chce Langrův odchod proto, aby před volbami nepřipravoval kompromitující materiály. [celá zpráva]

Nechce, aby byl současný ministr vnitra ve vládě, která bude pověřena vedením země do konce předsednictví EU. Pokud tomu tak bude, chce, aby tato vláda skončila.

Vláda nechystá širší opatření proti krizi

Obě strany, ODS a ČSSD chtějí spolupracovat na protikrizových opatření. Sněmovna se kvůli zákonům, které mají zmírnit její dopady, sejde v pátek. ČSSD je ochotná podpořit insolvenční zákon a zrychlení odpisů.

Topolánek řekl, že země na podporu ekonomiky vydala zhruba 180 miliard korun a širší opatření se zatím nepřipravují. Vývoj závisí na vývoji v zahraničí, pokud tam stoupne poptávka, bude to pro ČR, jejíž ekonomika mocně závisí na exportu, pozitivní signál.

Reklama

Výběr článků

Načítám