Hlavní obsah

Lidovec Macek: Klaus nahrává ruským zájmům

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Místopředseda lidovců David Macek se ostře vymezil proti prezidentu Václavu Klausovi. Podle Macka se Klaus angažoval v pádu vlády a tím se pokouší zvrátit celé polistopadové směřování České republiky.

Foto: Novinky

David Macek

Článek

„Předsednictví EU završuje českou cestu zpět do Evropy. Útok na vládu je pokusem o zablokování Lisabonské smlouvy a oslabení EU v době hospodářské krize, což přímo nahrává ruským zájmům,“ napsal Macek Právu.

Nejmladší z lidoveckých místopředsedů se do Klause ostře pouští pravidelně. Trnem v oku je mu hlavně prezidentův negativní postoj k Evropské unii.

Prezident Klaus přitom ve středu řekl, že se ČR stala za dvacet let svobody vyspělou parlamentní demokracií a následující řešení kritické politické situace nemůže způsobit zvrat v polistopadovém směřování.

"Pád vlády není věcí neznámou a v plně fungujícím ústavním systému není věcí nijak katastrofickou. Za mých šest let v nejvyšší ústavní funkci je to čtvrtý případ. Tuto situaci jsme úspěšně vyřešili již čtyřikrát a chtěl bych ubezpečit celou českou veřejnost, že bude vyřešena i nyní. Tímto řešením určitě nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování," prohlásil Klaus.

Rusko vzpomněl i Topolánek

Pozici Ruska zmínil ve středu i premiér Mirek Topolánek, když mluvil o tom, kdo podle něj stojí za pádem vlády. "Slavilo se na Mariánském náměstí na magistrátu, slavilo se na Pražském hradě -  do půl druhé do rána, jsem slyšel, slavilo se podle mě v Kremlu a na ruské ambasádě," řekl ve středu Radiožurnálu Topolánek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám