Hlavní obsah

České předsednictví potřebuje pomoc, tvrdí někteří diplomaté

Hluboká nad Vltavou
Aktualizováno

Unie potřebuje silné předsednictví a proto musí nyní podpořit Česko, jehož pozice se zkomplikovala kvůli pádu vlády. To udělali ministři zahraničí, kteří v pátek přijeli na jihočeský zámek Hluboká ke dvoudenní neformální schůzce. Před jednáním vyjadřovali přímo či nepřímo podporu pro českou vládu.

Foto: Allesandro Bianchi, Reuters

Italský ministr zahraniční Franco Frattini (vlevo) s premiérem Silviem Berlusconim

Článek

„Musíme silně podpořit české předsednictví. Bylo by katastrofou, kdyby Evropa zůstala bez autoritativní a dohodnuté linie. Potřebujeme předsednictví schopné vést všechny procesy a zejména zorganizovat tak, jak to Česko dělá, první summit s prezidentem Obamou,“ řekl italský ministr Franco Frattini.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg byl nabídkou pomoci příjemně překvapen. Prohlásil, že jej "pozoruhodná evropská solidarita" potěšila. Podpora od unijních partnerů mu dělá radost, i když zatím prý neví, jak by jí využil.

Současná vládní krize v Česku byla na neformálním summitu jednímz témat. Podle německého ministra Franka-Waltera Steinmeiera není politická situace v Česku v žádném případě dobrá. "Je velmi matoucí. Ale tato schůzka nám dává možnost znovu české předsednictví podpořit...Toto je příležitost ujistit předsednictví, navzdory vládnímu hlasování o nedůvěře, navzdory domácím politickým rozhodnutím, že budeme pokračovat společně s předsednictvím, jak nejlépe to půjde,"řekl.

Vláda vydrží do konce předsednictví, věří eurokomisařka

Pád vlády a Topolánkova nesouhlasná slova se způspbem, jakým USA pomáhají ekonomice rozpoutaly v zahraničním tisku debaty o budoucnosti českého předsednictví a vztahů se Spojenými státy, jejichž prezident zavítá příští týden na summit EU-USA. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si však myslí, že Obamy se Topolánkovy výroky nemohou dotknout, protože se jednalo o součást vnitroevropské diskuze. 

Rakouský ministr Michael Spindelegger, ani eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová se ale nebojí oslabení hlasu EU ve světě. "Vláda bude jistě pokračovat tak dlouho, dokud bude mít předsednictví," podotkla eurokomisařka před novináři.

Karty má však nyní v rukách prezident Václav Klaus známý svými euroskeptickými postoji, který bude pověřovat sestavením nové vlády. Ve svých předchozích vyjádřeních již naznačil, že současná vláda v demisi předsednictví dokončit nemusí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám