Hlavní obsah

Na summitu v Rusku bude EU reprezentovat Klaus

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na summitu EU - Rusko, svolaném na 21. a 22. května do Chabarovska na ruském Dálném východě, bude české předsednictví reprezentovat prezident Václav Klaus. Informaci zveřejnil stálý představitel Ruska při Evropské unii Vladimir Čižov.

Foto: Chip East, Reuters

Václav Klaus

Článek

„Česká strana nás už oficiálně uvědomila, že unijní delegaci na summitu v Chabarovsku povede prezident ČR,“ řekl agentuře RIA Novosti. Hrad ani vláda se k informaci zatím nevyjádřily.

Podle ruského ministerstva zahraničí politické události v ČR na konání summitu nebudou mít vliv. Prohlásil to mluvčí ruského ministerstva Andrej Něstěrenko. „Doufáme, že vnitropolitická situace v Česku nemá vliv na chod a intenzitu dialogu mezi Ruskem a EU, nenaruší platný rozvrh plánovaných opatření v době českého předsednictví,“ řekl.

Summit EU - Rusko má za hlavní téma rusko-evropskou spolupráci v energetice, v obchodu. Jednání o partnerství zmrazil loňský gruzínsko-ruský konflikt na Kavkaze.

Summity EU - Rusko jsou pravidelné akce a konají se dvakrát do roka - jednou v Rusku a podruhé v předsedající zemi Evropské unie. Loni se summit konal v červnu v sibiřském městě Chanty-Mansijsk a v listopadu v Nice na jihu Francie.

Více než půlmiliónový Chabarovsk je krajské město ležící nedaleko rusko-čínských hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám