Hlavní obsah

Klaus nabídl Gandalovičovi roli vyjednavače, říká se v kuloárech

Praha

Politickými kuloáry se ve čtvrtek večer šířila spekulace, že prezident Václav Klaus nabídl roli vyjednavače o nové vládě místopředsedovi ODS a ministru zemědělství Petr Gandalovičovi. Nešlo by přímo o funkci premiéra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministři Petr Gandalovič (vpravo) a Ondřej Liška.

Článek

Gandalovič vzápětí na dotaz Práva v SMS odpověděl: „Odkazuji na dnešní usnesení výkonné rady ODS.“ To říká, že jediným kandidátem je Mirek Topolánek.

Gandalovič, který byl diplomatem, je vnímán jako konsenzuální politik. Podporu Topolánkovi však nyní těžko někdo z vedení ODS prolomí, neboť by ho mohla stihnout pověst zrádce, jako tomu bylo s Janem Rumlem či Ivanem Pilipem v době tzv. sarajevského puče.

Spekulovalo se také, že by Klaus mohl jmenovat svého oblíbence a Topolánkova rivala, pražského primátora Pavla Béma. Ten to ve čtvrtek jasně odmítl. Kdyby prezident pověřil Béma, bylo by to podle primátora dovnitř ODS „třaskavé“. Neočekává, že by Klaus zvolil takovéto nestandardní řešení. Bém podporuje pověření pro Topolánka.

Místopředseda ODS a šéf vnitra Ivan Langer ve čtvrtek citoval dřívější Klausovy výroky. Například: „Aby prezident sahal do politické strany mimo jejího předsedu by bylo neuvěřitelným vmísením se do vnitropolitického vývoje. To si já nedovolím.“

Podle Langra Klaus také dříve uvedl, že pokud by vedení politické strany nemělo mít právo říci, koho chce za svou stranu do vlády poslat, tak už by nemohlo dělat vůbec nic. A bylo by lepší takovou politickou stranu zrušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám