Hlavní obsah

Za chodníky už nemají odpovídat majitelé domů, potvrdil Senát

– Praha
Novinky, ČTK, Luděk Fiala

Senát ve čtvrtek schválil novelu, která ruší odpovědnost majitelů domů za škody způsobené stavem přilehlých chodníků. Za stav chodníků tak mají zodpovídat výhradně jejich vlastníci, zpravidla obce. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Článek

Senátní novelu schválila už v polovině února Sněmovna. Pokud prezident normu schválí, skončí tak praxe, kdy je majitel domu hnán k odpovědnosti například kvůli úrazu, který si člověk způsobil na zledovatělém nebo zasněženém chodníku. Chodníky a hlavně jejich úklid v zimě by tak měly plně na starosti zpravidla obce.

S dosavadním stavem nesouhlasil hlavní tvůrce předlohy senátor Jaroslav Kubera. Odpovědnost za chodník, který vlastníkovi domu nepatří, považoval za absurdní. Poukázal například na to, že když někdo opravuje svůj dům a na chodník postaví lešení, musí za tento zábor platit. Také podnikatel, který si chce postavit na chodník reklamní poutač, za to musí zaplatit.

Novela by odpovědnost za něčí úraz převedla zpravidla na obce a kraje, které jsou většinou proti škodě způsobené třetím osobám pojištěny.

Anketa

Komu podle vás náleží odpovědnost za stav chodníků?
Vlastníkovi chodníku
95,7 %
Vlastníkovi přilehlého domu
4,3 %
Celkem hlasovalo 6703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám