Hlavní obsah

Sněmovní cirkevní komise odmítá majetkové vyrovnání s církvemi

Právo, ČTK, nig

Sněmovní církevní komise skončila ve čtvrtek podle slov Vlastimila Tlustého zasedání s tím, že doporučí Sněmovně zamítnout návrh zákona o majetkovém vyrovnání s cirkvemi. Zároveň má také doporučit vládě další jednání. Rozhodl o tom hlas právě Tlustého, který se přidal k opozičním stranám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

Komise navrhuje zahájit další kolo jednání s církvemi, které by vedlo k novému návrhu, jehož finanční nároky by více odpovídaly představám opozice. Parlamentní komise pro majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi ve čtvrtek měla poslední jednání, zasedalo v ní pět členů za ODS, KDU-ČSL a Stranu zelených, pět komunistů a sociálních demokratů a Tlustý.

Vznik komise si loni vyžádali právě opoziční poslanci spolu s Tlustým, kterým se nelíbil vládní návrh na vrácení části majetku církvím a zejména výše a délka vyplácení za majetek, který se církvím nevrátí.

Zástupci církví byli s vládním návrhem spokojeni. Kabinet chtěl vrátit církvím zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948 církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám